Nieuwsbericht

Nieuwbrief Arbeid & Recht voorjaar 2022

Mededelingen

  • Extern vertrouwenspersoon via Modint
  • Gratis Workshops via ikbenmoi.nl 
  • Nog even Corona
  • Vacature voorzitter Klachtencommissie op afroep m/v

Jurisprudentie

  • Zieke werknemer die vakantie opneemt ontvangt 100% van gebruikelijk loon
  • Geen verjaring vakantiedagen als werknemer vakantiedagen niet heeft kunnen opnemen 

Mededelingen
Extern vertrouwenspersoon via  Modint
Ongewenste omgangsvormen komen in elke werkomgeving voor. Werkgevers zijn op grond van de Arbowet verplicht hun werknemers te beschermen tegen dit arbeidsrisico. Het kan gaan om pesten, werkdruk, discriminatie, seksuele intimidatie, agressie en geweld. Het aanstellen van een vertrouwenspersoon is een van de maatregelen die werkgever kan nemen, zodat een veilige en integere werkomgeving gewaarborgd kan worden. Daarnaast komen daar op integriteit ook onderwerpen voor zoals: schenden van regels, diefstal, fraude of machtsmisbruik. Vaak hebben bedrijven een eigen interne-/externe vertrouwenspersoon ingeregeld. Mocht dit bij jou (nog) niet het geval zijn of ben je niet tevreden met je huidige contacten? Dan kunnen wij je helpen! Lees meer>>

Gratis Workshops via ikbenmoi.nl 
Een nieuwe online workshop over de ‘Generatiepactregeling’ (art. 5.10 cao MITT). De Cao-partijen in de MITT hebben in 2022 nieuwe afspraken gemaakt over het eerder stoppen met werken. Deze en andere workshops worden kosteloos aangeboden. Lees meer>>

Nog even Corona
Bij quarantaine is het probleem, dat de werknemer wellicht niet ziek is, maar ook niet op het werk kan verschijnen (als thuiswerken niet mogelijk is). Werknemer heeft recht op loondoorbetaling en de werkgever zit met de kosten. Deze loonkosten zijn door de werkgever niet te verhalen op een (ziekengeld)verzekeraar; de kosten worden ook niet gecompenseerd door de overheid. Daarnaast heeft de werkgever waarschijnlijk ook nog te maken met de kosten van de tijdelijke vervanging. Uiteindelijk zullen vooral kleine werkgevers de financiële én organisatorische gevolgen hiervan merken, als een werknemer meerdere keren na elkaar in quarantaine moet.

Vacature voorzitter Klachtencommissie op afroep m/v
Cao-partijen in de MITT hebben een Klachtencommissie Ongewenste Omgangsvormen voor de Mode-, Interieur-, Tapijt- en Textielindustrie (MITT) ingesteld. Daarvoor is een protocol ontwikkeld die te vinden is op www.mitt.nl. De klachtencommissie bestaat uit drie personen: één commissielid benoemd op voordracht van de werknemersorganisaties, één commissielid benoemd op voordracht van de werkgever en één onafhankelijke voorzitter. De MITT is per direct op zoek naar een voorzitter! Lees meer>>

Jurisprudentie
Zieke werknemer die vakantie opneemt ontvangt 100% van gebruikelijk loon
In een recente uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie te Luxemburg is duidelijkheid gegeven over de vraag welk vakantieloon een werkgever dient te betalen aan een zieke werknemer die vakantiedagen opneemt. Volgens het hof dient 100% van het gebruikelijke loon te worden uitbetaald en dus niet een wegens arbeidsongeschiktheid lager loon.

Uit vaste rechtspraak van het Hof van Justitie volgt dat een werknemer tijdens vakantie het loon dient te ontvangen dat vergelijkbaar is met gewerkte periodes. Bij de vaststelling van het vakantieloon tijdens ziekte mag geen rekening mag worden gehouden met een loonkorting tijdens ziekte in de periode voorafgaand aan deze vakantie. Als dat nl. wél zou plaatsvinden, dan zou de waarde van het recht op jaarlijkse vakantie afhankelijk worden van de datum waarop die vakantie wordt opgenomen en daarvan zou een werknemer financieel nadeel kunnen ondervinden. 

Het voorgaande betekent dat een werknemer recht heeft op een vakantieloon van 100% van het overeengekomen loon, zonder dat rekening wordt gehouden met de omstandigheid dat het bedrag van dat loon is verminderd als gevolg van arbeidsongeschiktheid. Achtergrond hiervan is dat voorkomen moet worden dat een werknemer zijn jaarlijks betaalde verlof niet opneemt, omdat hij daarvan financieel nadeel zou kunnen ondervinden.

Geen verjaring vakantiedagen als werknemer vakantiedagen niet heeft kunnen opnemen ECLI:NL:GHDHA:2021:2386
De werknemer is op 7 november 2005 bij de werkgever in dienst getreden en had recht op 25 vakantiedagen per jaar. Sinds begin 2018 hebben partijen meningsverschil over het aantal door de werknemer niet-genoten vakantiedagen en resulteert door escalatie in een ontbinding door de kantonrechter van de arbeidsovereenkomst per 1 januari 2021, met o.a. toekenning op een vergoeding voor 22 niet-genoten vakantiedagen i.p.v. door werknemer 256,5 dagen. Werknemer gaat in Hoger beroep.

In Hoger beroep stelt het gerechtshof vast dat de werknemer nog 251,25 niet genoten vakantiedagen heeft staan. Deze dagen zijn niet komen te vervallen op grond van art. 7:640a BW, omdat niet is komen vast te staan dat de werkgever heeft voldaan aan zijn zorg- en informatieverplichting met betrekking tot het opnemen van deze dagen. Evenmin zijn de wettelijke vakantiedagen verjaard. Art. 7:642 BW moet buiten toepassing blijven wegens strijd met het Europese Unierecht.

Advies: wijs uw werknemer óók tijdens ziekte regelmatig op het nemen van vakantieverlof en de recuperatiefunctie; óók bij ziekte. Leg tevens schriftelijk vast dat u werknemer gewezen heeft op het doen opnemen van verlofuren.