Nieuwsbericht

Nieuwsbrief Arbeid & Recht juni 2022

Wetgeving

  • Webinar 5 juli. a.s.  -  Implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden
  • Sla je slag en inventariseer je risico’s in de Week van de RI&E 2022

Scholing 

  • Ontdek de Kennisbank Human Capital
  • STAP-budget inzetten voor aanbod Modint Academy 
  • Leren over duurzaamheid
  • BPV (stage) handboek voor begeleiding van MBO-studenten.

Algemeen

  • Een stuwmeer aan vakantiedagen. Wat nu? 

 

Wetgeving

Webinar Implementatie EU-Richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden

In de vorige Nieuwsbrief Arbeid & Recht (april 2022) maakten wij al melding van de te verwachten implementatie van de EU-Richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden. Om een ieder hierover bij te praten organiseert Modint op dinsdag 5 juli a.s. van 13.00 – 14.00 uur een webinar. Hierin wordt praat Modint -jurist Bert Schmidt je bij over de op handen zijnde wijzigingen en de regels waar je als werkgever rekening mee hebt te houden. Voor Modint-leden met pakket Arbeid & Recht kan dit webinar uiteraard zonder extra kosten gevolgd worden.

Meld je direct aan >>

 

Sla je slag en inventariseer je risico’s in de Week van de RI&E 2022

Met een goedgekeurde risico inventarisatie en evaluatie (RI&E) voorkom je onnodige boetes en zorg je ervoor dat je medewerkers veilig kunnen werken. Modint biedt speciale branche RI&E’s aan die aansluiten op de praktijk binnen bedrijven in (bedrijfs)kleding- en textielsector. Er wordt een checklist gemaakt zodat iedere werknemer weet wat er van hem of haar verwacht wordt in geval van nood. De Week van de RI&E ( 20-24 juni 2022) is het perfecte moment om hier eens goed naar te laten kijken. Modint heeft deze week een speciale kortingsactie. Bekijk de actie >>

 

Scholing & Algemeen 

                                            

 

 

STAP-budget voor Modint Academy 

Werkenden en werkzoekenden kunnen een STAP-budget van maximaal € 1.000 per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Er zijn verschillende tijdvakken per jaar waarin aanvragen van het STAP-budget mogelijk is. Modint Academy hoopt vanaf 1 juli, het derde tijdvak, met vakspecifiek aanbod in het register te staan, zodat ook voor opleidingen die MITT specifiek zijn subsidie kan worden aangevraagd. Lees meer >> 

 

Leren over duurzaamheid

Duurzaamheid en juiste kennis hierover is belangrijk. Modint Academy heeft op het gebied van MVO al een aantal trainingen ontwikkeld voor diverse doelgroepen. Samen met de Human Talent Group en het bedrijfsleven wordt er nu een SLIM-subsidie aanvraag gedaan.  Hiermee willen we voor medewerkers op de werkvloer digitale content (e-learning, app, blended) maken waarin kennis over dit thema op een laagdrempelige manier wordt aangeboden. We zoeken bedrijven die mee willen doen,  in de vorm van het leveren van input op thema’s rondom duurzaamheid. Bent u geïnteresseerd stuur een mail naar Marieke Kuper

Bekijk ons e-learning aanbod >>

 

BPV (stage) handboek voor begeleiding van MBO-studenten.

Voor scholen en bedrijven is er sinds kort het BPV-handboek voor begeleiding van mbo-studenten tijdens de stage. Het is een hulpmiddel voor de begeleiding van studenten met extra ondersteuningsbehoefte. Maar er staan ook algemene praktische tips die gebruikt kunnen worden tijdens de stageperiode. Het handboek is hier  gratis te downloaden.

 

Jurisprudentie

Een stuwmeer aan vakantiedagen. Wat nu?

In de afgelopen (corona)jaren waren veel medewerkers zuinig met het opnemen van verlof. Het resultaat? Een stuwmeer aan vakantiedagen. Het risico? Je medewerkers willen al hun dagen deze zomer opnemen. In combinatie met een (aanhoudend) personeelstekort kan dat zorgen voor een krappe vakantieplanning. Wat nu? Wat kun jij als werkgever doen met al die opgespaarde vakantiedagen? Meenemen naar volgend jaar, laten vervallen, uitbetalen of spreiden? Hieronder een aantal tips over hoe jij het stuwmeer aan vakantiedagen leeg laat lopen.

Verplicht vrij?
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: als werkgever wil en kun jij je medewerkers op beperkte wijze sturen om op een bepaald moment vrij te nemen. Je medewerkers hebben het recht om verlof op te nemen op de momenten waarop zij dat willen. Maar… er zijn uitzonderingen. Zo mag een medewerker vakantie opnemen, tenzij er een belangrijke reden is om dit af te keuren. Bijvoorbeeld als het bedrijf stil komt te staan wanneer iedereen tegelijkertijd op vakantie wil.

En artikel 3.39 van CAO MITT biedt de mogelijkheid om 9 maanden na afloop van het vakantiejaar - om na overleg met werknemer – tot data voorstellen te komen, waarop de overgebleven vakantie-uren door werknemer worden opgenomen.

Denk samen in oplossingen
Is er juist minder werk, door bijvoorbeeld beperkende overheidsmaatregelen? Ook dan kun je jouw medewerkers niet forceren hun vakantiedagen nú op te nemen. Wel kun je het gesprek aangaan en samen denken in oplossingen. Zo heeft de medewerker, bijvoorbeeld voor overuren, op basis van de cao MITT, de keuze om die uren niet in tijd, maar geld uit te laten betalen.

Creëer een win-winsituatie
Als werkgever ben jij verplicht je medewerkers eraan te herinneren dat de wettelijke verlofdagen op een bepaald moment vervallen. Het is daarom verstandig je medewerkers daarop te wijzen; vooral als er sprake is van ziekte. Óók dan is opname van vakantiedagen een optie, waardoor werknemer vrijgesteld wordt van de re-integratieverplichtingen.

Benadruk in dit gesprek dan ook het belang van gespreid vakantie opnemen. Niet alle dagen achter elkaar in de zomer, maar verspreid over het hele jaar, zodat iedereen op tijd oplaadt en energiek aan het werk blijft. Dat komt niet alleen de organisatie, maar zeker ook het geluk en de gezondheid van je medewerkers ten goede: een win-winsituatie.