CircTex: Ontwikkeling Circulaire Bedrijfskleding
In Noord West Europa (NWE) wordt jaarlijks 17 miljoen ton aan niet-hernieuwbare grondstoffen gebruikt in de textielindustrie. Hiermee is het een van de meest vervuilende industrieën. De transitie naar een circulaire economie is een focus binnen het beleid in NWE. Echter, dienen eerst de benodigde technieken verder te worden ontwikkeld. Een partnerschap van verschillende bedrijven en non-profit organisaties focust binnen dit project op het ontwikkelen van recycle- en productietechnieken, in een gesloten procesketen, voor PET bedrijfskleding. Bedrijfskleding is het ideale startpunt voor circulariteit in de textielindustrie; doordat hergebruik verboden is, is deze sector volledig afhankelijk van nieuw textiel. Ook zijn de kwaliteitseisen hoger en het effect van gebruik groter dan in andere textielsectoren. De technieken die binnen dit project ontwikkeld en gedemonstreerd worden, zullen straks ook op andere textielsectoren toepasbaar zijn. Hier is INTERREG North West Europe subsidie voor aangevraagd.
Circulaire werkkleding van design tot recycling naar recyclede content
Het partnerschap dat binnen het project is opgezet beslaat de gehele keten: in producent van werkkleding, groothandel, textiel recycle bedrijf, ontwikkelaar van technisch textiel, logo producent. Een Europees consortium met Engeland, België en Frankrijk (Intereg NW-Europe regio en een Spaans bedrijf). Ook een ontwikkelaar van een nieuw garen waarmee kleding kan worden gedeassembleerd in een magnetron en non-profit organisaties in de textielbranche werken mee aan het project.
In dit project zullen deze partners demonstreren dat het mogelijk is om werkkleding volledig te recyclen. Hiervoor worden twee kledingstukken zodanig ontworpen dat deze goed te verwerken zijn. Deze worden gefabriceerd, getest op bijvoorbeeld reiniging en slijtage, en uiteindelijk gerecycled. Dit project zal daarmee de kennis omtrent hergebruik van polyester vezels substantieel vergroten en belangrijke stappen zetten richting een circulaire textieleconomie.
INTERREG
De INTERREG regeling is gericht op transnationale samenwerkingen in Europa. In de samenwerking van dit project zitten bijvoorbeeld partners uit Nederland, België, UK, Frankrijk en Spanje. De regeling wordt gefinancierd door de Europese Unie om de economische kracht van en het leefgenot in Europa te verbeteren. Dit project is aangevraagd op de deelregeling INTERREG North West Europe (BE, FR, DE, IE, LU, NL, CH, UK) maar ook voor de INTERREG North Sea Region en INTERREG Europe kunnen Nederlandse bedrijven deelnemen.
Voor meer informatie klik hier