Nieuwsbericht

Veilige en verantwoorde producten

Zowel consumenten als bedrijven kunnen melding doen van onveilige producten via de productenmeldwijzer.nl. Wat jouw bedrijf moet doen voor de productveiligheid en waar je verantwoordelijk voor bent, hangt af van de rol in de productieketen. Dat kunnen ook meerdere rollen zijn. Controleer daarom per product wat jouw rol in de keten is. Is de uitkomst dat je geen marktdeelnemer bent? Dan heb je geen verplichtingen volgens de productwetgeving van de EU.

Bepaal of jij marktdeelnemer bent. Dat kan via de beslisboom van het ondernemersplein.

>> Naar de beslisboom

 

General Product Safety Regulation

De General Product Safety Regulation (GPSR) is een nieuwe verordening van de Europese Unie die de veiligheid van consumentenproducten moet waarborgen en treedt in werking op 13 december 2024. Enkele belangrijke punten van de GPSR: 

  • Verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid: Fabrikanten, importeurs en distributeurs moeten ervoor zorgen dat hun producten voldoen aan de veiligheidsnormen. Elk product moet een aangewezen economische operator hebben die verantwoordelijk is voor de veiligheid en gevestigd is in de EU. 
  • Verbeterde monitoring en rapportage: Er komt een verbeterd systeem voor markttoezicht en handhaving. Incidenten met onveilige producten moeten worden gerapporteerd en nationale autoriteiten krijgen meer bevoegdheden om producten van de markt te halen en sancties op te leggen. 
  • Producttraceerbaarheid: Om het gemakkelijker te maken onveilige producten terug te roepen, moeten producten voorzien zijn van contactgegevens van de verantwoordelijke partij, evenals een type-, batch- of serienummer. 
  • Duidelijke instructies en veiligheidsinformatie: Producten moeten duidelijke instructies en veiligheidsinformatie bevatten, zodat consumenten weten hoe ze het product veilig kunnen gebruiken. 
  • Kwaliteitssysteem: Fabrikanten, importeurs en distributeurs moeten een kwaliteitssysteem gebruiken om de veiligheid van de producten die ze verkopen te waarborgen. 

De GPSR van toepassing op bijna alle consumentenproducten die op de EU-markt worden gebracht, inclusief elektronica, kleding, speelgoed, meubels en huishoudelijke apparaten. 

Naast het zelf moeten voldoen aan de GPSR, zullen je afnemers ook gaan vragen om informatie. Een voorbeeld hiervan is de Digital Services Act (DSA).  Dit verplicht platforms om bepaalde productinformatie op te vragen en te delen op het platform. Dit geldt onder andere voor de gegevens van de verantwoordelijke marktdeelnemer in de EU.   

Verantwoord ondernemen en Directe Import

Naast productveiligheid, zijn er bestaande, aankomende en in ontwikkeling zijnde regels op het gebied van verantwoord ondernemen. Dit betreft zowel de omstandigheden in de toeleveringsketen, als de producten welke aangeboden worden. In de praktijk betekent dit dat ook op dit gebied er controles zullen komen om ervoor te waken dat producten die niet voldoen, op de markt aangeboden worden.  

Meer weten? Check dan ons Corporate Responsibility pakket.

Heb je specifieke vragen over hoe deze nieuwe regels jouw situatie beïnvloeden? Neem dan contact met ons op.