Nieuwsbericht

Sourcing ontwikkelingen China

02-12-2021 - In dit actuele overzicht hebben we de belangrijkste ontwikkelingen in China op een rijtje gezet.
(grotendeels gebaseerd op Country Sourcing report, nov 21)

  • Toename van COVID-19-infecties in Zuid- en Zuidoost-Azië  hebben voor extra ordervolumes naar China gezorgd, ivm de ‘zero-tolerance’-strategie van de regering. Inkopende merken en retailers hebben hun orders naar China verplaatst of, in sommige gevallen, terug naar China. Een resultaat is dat veel bedrijven nog uitkomen op het produceren in China plus een of meer andere regio's. Dit sourcing model zal waarschijnlijk zo blijven, zelfs met de stroomtekorten die momenteel de industrie in veel delen van het land belemmeren.
  • Hoge handelstarieven tussen China en de VS blijven het "nieuwe normaal". Naarmate de pandemie afneemt, zal het aanhoudende handelsconflict tussen China en de VS sommige multinationals er opnieuw toe aanzetten hun productie geheel of gedeeltelijk naar andere landen te verplaatsen om hoge tarieven te vermijden en geopolitieke risico's tot een minimum te beperken.
  • Pandemiegerelateerde fabriekssluitingen hebben een verlaging van gemiddelde lonen van kledingarbeiders veroorzaakt. Tijdens de COVID-19-crisis zijn veel landen toch doorgegaan met de geplande verhogingen in de eerste helft van 2020, volgens het Global Wage Report 2020/21 van de ILO. Dit jaar hebben 11 van de 24 kledingproducerende landen de minimumlonen verhoogd, waaronder China.
  • De China Containerized Freight Index, die de vrachttarieven weergeeft die verladers betalen voor containers die vertrekken uit China, steeg van 834,24 op 15 mei 2020 naar een recordhoogte van 3235,26 op 24 september van dit jaar.
  • Afgezien van de inkoopkosten zijn voldoende capaciteit, een concurrerend leveranciersecosysteem, accurate infrastructuur, logistieke efficiëntie en een ‘vriendelijke zakelijke omgeving’ factoren die in toenemende mate van invloed zijn op sourcing-beslissingen. Deze factoren worden grotendeels beïnvloed door het lange termijn beleid van de politiek in productielanden.
  • Naast een verbeterde leveringssnelheid en meer zekerheid over naleving van regelgeving en richtlijnen voor verantwoord ondernemen, hebben nearshoring en onshoring het potentieel om retailers in staat te stellen meer maatwerk te realiseren of misschien verder te gaan door consumenten on-demand productie aan te bieden. 
  • Kleding- en textiel bedrijven hebben o.a. vanwege prijs en onzekerheid, de focus van China op de eigen markt en de rapporten over dwangarbeid besloten delen van producties uit China en met name Xinjiang te halen vanwege het te grote risico.
  • De EU heeft in 2021 een guidance ontwikkeld voor bedrijven die inkopen in regio’s waar mogelijk sprake is van dwangarbeid:
    Guidance on due diligence for EU businesses to address the risk of forced labour in their operations and supply chains.