Circular Update nr. 3, 21
Beste lezer,
Onderstaand weer een selectie uit de ongelooflijke hoeveelheid artikelen en rapporten over de (niet) circulariteit van onze sector. Er wordt van binnen en van buiten nogal wat meegedacht met onze circulaire uitdaging. Ik licht even één treffende zin uit de vele artikelen en publicaties:
“While this is all very encouraging, both mechanical and chemical recycling technologies face a similar challenge in their need to secure large volumes of suitable post-consumer feedstock for their process.” (Scaling textile-to-textile recycling)
En laat dat nou juist iets zijn dat we heel goed vanuit de UPV (Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid) kunnen gaan organiseren! En van zodra een ‘afvalstroom’ (lees: inzamel/sorteer-stroom) een feedstock wordt heeft het een waarde ter vervanging van virgin fibers. Een wenkend perspectief, waarvan we weten dat we het vanuit Nederland niet alleen kunnen, qua hoogwaardige verwerking schaal (textile-2-textile!). Maar met schaal voor innovatieve recycling technologieën en afname van gerecyclede vezels (design with recycled content), kunnen we de circulaire ontwikkeling voeden en versnellen. Recycling technieken zoals het mechanisch vervezelen van katoen en specifieke blends - TEX+/Frankenhuis en Brightloop hebben beide op voorspraak van de DCTV een investeringssubsidie gekregen vanuit Urgenda-gelden, de chemische katoenrecycling van SaXcell is serieus aan het opschalen en met de DCTV zijn we een krachtenbundeling aan het organiseren van de polyester(/katoen) recycling initiatieven in Nederland.
Europese schaal is daarbij zeker ook nodig en daar werken we aan met het door Euratex geïnitieerde ReHubs programma. Wil je daarvan nauwgezet op de hoogte blijven, meld je via mij aan voor het stakeholderforum! En internationale supply chain uitrol naar Turkije, Bangladesh, Pakistan en verder zullen we zeker ook nodig hebben. De Denim Deal is daarbij een concreet initiatief en er zijn regelmatig verzoeken tot informatie over de circulair textiel ontwikkelingen in Nederland uit die productielanden. Onze ambitie voor de sector is de Nederlandse brands, leveranciers en retailers in de voorhoede (“early majority”) van de circulair textiel markt te positioneren.
Of de tweedehands markt daarin ook een business opportunity is, lijkt op sector-niveau zeker zo, maar ook voor uw brand, handel, winkel? Hergebruik wordt gezien als “hoger op de R-ladder” voor circulariteit. U weet wel de R’s van Rethink, Reduce, Repair, Re-use, Re-manufature en tenslotte Recycle. Maar zoals “Mistra Future Fashion, and several key stakeholders have stressed, the importance is to develop and scale high-value recycling routes in advance of increasing collection rates.” Je kunt ons (Modint&INretail) onder die key stakeholders plaatsen: het sluitstuk van een circulair textiel systeem is de hoogwaardige textielrecycling op vezel niveau zodat we er weer garen van en bij kunnen spinnen! En wat betreft tweedehands, altijd goed om kleding zodanig kwalitatief in elkaar te steken dat het langer en opeenvolgend gebruikt kan worden, maar tenslotte slijt het en wordt het finaal afgedankt. Dat is waar de UPV op inhaakt, niet met het primaire doel meer in te zamelen, wel om hoogwaardiger met de textielbak om te gaan (zie ons Voorstel op hoofdlijnen UPV-textiel).
Momenteel loopt de eerste (er volgt nog een tweede) internetconsultatie over het eerste-concept Beluit UPV-textiel. In grote lijnen – qua opzet van het systeem – goed in lijn met ons voorstel aan het Ministerie. Maar de vaart die het Ministerie wil maken en de doelstellingen per 2025 en 30 hebben onze kritische aandacht. Formeel zou de verantwoordelijkheid voor het organiseren van de inzameling en verwerking per 1 januari 2023 in kunnen gaan indien de wetgevende procedure optimaal verloopt (het voorstel moet ook nog langs een MKB-toets, langs de Raad van State en langs de Europese Commissie!). Dan is het eerste jaar dat de doelstellingen moeten worden gerapporteerd 2026 over het jaar 2025, we noemen dat de 'sunrise date’. Dat zou een mooie inregelperiode van 3 jaar betekenen voor onze producentenorganisatie (ProTex?), het onderlinge samenwerkingsverband dat de formeel individuele verantwoordelijkheid, collectief invult.
Komende donderdagmiddag (16 december) om 14.00u hebben we over de consultatie een webmeeting. Een uitnodiging daarvoor heeft u rechtstreeks ontvangen (indien u eerder betrokken bent geweest) of via de website en de What’s-Up. U bent meer dan van harte welkom om mee te denken in onze reactie op de internetconsultatie en zo mogelijk zelf een aanvullende en ondersteunende reactie in te sturen.
We verwachten daarnaast veel belangstelling en dus reacties van stakeholders op de consultatie door het Ministerie. In het toekomstbeeld van lineair naar circulair zijn we het in grote lijnen wel eens met elkaar (zie o.a de NVRD position paper verderop in dit bericht), maar de manier waarop en snelheid waarmee wij als sector die omslag kunnen maken, wordt nog al eens overschat. Dus we moeten stevig aan het roer blijven staan. Daartoe hebben we met onze adviseurs (FFact, zeer ervaren op het vlak van het praktisch organiseren van UPV-systemen) een stappenplan opgesteld om volgend jaar de invulling van ons UPV systeem actief ter hand te nemen. We gaan jullie daarbij nauw betrokken houden.
Tot 16 december en veel (in-)lees plezier met onderstaande artikelen, of leg het op de stapel voor de eindejaar overpeinzingen - met name het State of Fashion rapport - en vooruitzichten voor het nieuwe jaar!
Met vriendelijke groet,
Peter Koppert
P.S. On Sunday 12 December, Chanel Trapman, filmmaker and founder of the MUMSTER MOVEMENT, will launch the documentary FULL CIRCLE during an online live premiere. FULL CIRCLE was produced in collaboration with the Municipality of Amsterdam, among others. The documentary portrays the endless stream of millions of discarded garments and looks for solutions to break this vicious circle of overproduction, overconsumption and textile waste. Watch the trailer with quotes from Peter Koppert.
News
- Ministerie vraagt onze mening over UPV Textiel
- Kansen voor circulariteit in mode
- How Fashion Can Close the Circularity Gap
- Het gevolg van een Nederlandse circulaire textieleconomie
- 'Zorg dat UPV maximaal bijdraagt aan circulaire textielketen'
- Scaling Textile-to-Textile Recycling of Used Garments – The Holy Grail of Circular Textiles
- Why Circularity Doesn’t End With Recycled Fibers
- Europese Textielstrategie in aantocht!
- Van fast fashion naar recycletextiel (quotes Peter Koppert)
- The State of Fashion 2022
News
Ministerie vraagt onze mening over UPV Textiel
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) opgesteld waarmee ze de uitgebreide productenverantwoordelijkheid (UPV) voor textielproducenten regelt. Textielproducenten en -importeurs, gemeenten, textielinzamelaars, maar ook burgers kunnen nog tot en met 2 januari 2022 op het conceptvoorstel van het ministerie reageren via de opengestelde consultatie. Het ministerie geeft aan dat reacties in de loop van de consultatie worden gepubliceerd, mits de inzender heeft aangegeven dat een reactie openbaar mag zijn. Lees meer>>
Ter voorbereiding van de sector en zo mogelijk uw eigen reactie organiseren we donderdag 16 december om 14:00u een webinar over het concept Besluit UPV-textiel. Klik hier voor meer informatie en registratie.
Kansen voor circulariteit in mode
Als meer werk wordt gemaakt van circulaire businessmodellen in de kledingsector, kan deze markt 700 miljard dollar waard worden. Maar dan moet er nog wel veel gebeuren, meldt Afval Online. Verkoop van tweedehands kleding, verhuur, reparatie en vermaken kunnen in 2030 goed zijn voor een wereldwijde omzet van 700 miljard dollar. Daarmee zouden deze circulaire businessmodellen 23 procent van de wereldwijde kledingmarkt uitmaken, tegenover de 3,5 procent die ze momenteel bezetten. Daarvoor moeten bedrijven vier belangrijke stappen nemen: anders nadenken over indicatoren, producten ontwerpen voor een langere gebruiksduur, samenwerken aan leveringsnetwerken en het verkennen van meer verschillende businessmodellen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Ellen MacArthur Foundation. Lees het rapport.
How Fashion Can Close the Circularity Gap
The promise of true circularity—a concept that has proven to be both elusive and complex—is within the fashion industry’s grasp, a new study argues. It just has to massively scale up textile recycling first. While progress in the areas has remained frustratingly glacial, an influx of capital investment into existing recycling technologies and infrastructures could help the sector achieve 80 percent circularity by 2030, according to a report published Monday by Danish sustainability think tank Global Fashion Agenda and McKinsey & Company writes Sourcing Journal. Read the report.
Het gevolg van een Nederlandse circulaire textieleconomie
Nederland exporteert ruim 50 procent van het gebruikte textiel voor hergebruik en recycling. Er is echter weinig bekend wat er precies met dit geëxporteerde textiel gebeurt. In 2018 werd zo’n 305 kton aan textiel – kleding, schoenen en linnengoed – in Nederland weggegooid. Daarnaast ontving ons land 98 kton aan gebruikt textiel uit het buitenland. Hiervan verdween 192 kton, bijna 50 procent, in de verbrandingsoven. Het grootste deel van het overgebleven post-consumententextiel wordt geëxporteerd, naar onder meer andere EU-lidstaten (55 kton), naar Afrika (45 kton) en naar Pakistan (12 kton). Hoewel er weinig informatie bekend is wat er precies met dit geëxporteerde textiel gebeurt, tonen schattingen aan dat ongeveer twee derde in Sub-Sahara Africa wordt hergebruikt en ongeveer een derde wordt gerecycled.Dit blijkt uit het rapport ‘Potential effects of Dutch circular economy strategies on low- and middle-income countries’ van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Lees het rapport.
'Zorg dat UPV maximaal bijdraagt aan circulaire textielketen'
Mits op de juiste manier ingericht zien de NVRD en BKN de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) als een belangrijke bouwsteen voor een circulaire textielketen. De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) kondigde vorig jaar aan dat er een UPV voor textiel komt. Het streven is dat deze UPV in 2023 in werking treedt, een jaar later dan aanvankelijk het plan was. Namens gemeenten, publieke afvalbedrijven en kringloopbedrijven zien NVRD en Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN) de UPV als een belangrijke bouwsteen voor een circulaire textielketen. Ze roepen demissionair staatssecretaris Steven van Weyenberg (IenW) daarom op om de UPV op zo’n manier in te richten dat deze maximaal bijdraagt aan de circulaire economie voor textiel. Voor een circulaire textielketen is het in de eerste plaats noodzakelijk dat nieuw textiel is geproduceerd met het oog op hergebruik, reparatie en recycling, zo laten ze in hun gezamenlijke manifest weten. Dit zorgt ervoor dat na het textiel na afdanking opnieuw wordt gebruikt en uiteindelijk kan worden gerecycled. Daarnaast moet het ingezamelde textiel, waar mogelijk, lokaal verwerkt en verkocht worden. Tweedehands kledingwinkels, kringloopwinkels en circulaire ambachtscentra lenen zich volgens beide verenigingen daar bij uitstek voor en dragen vaak ook bij aan sociaal-maatschappelijke doelen.
Scaling Textile-to-Textile Recycling of Used Garments – The Holy Grail of Circular Textiles
Achieving circularity in textiles is an increasingly important topic on the industry agenda. However, at the present moment, this industry is still largely dominated by a linear business model, producing, consuming and throwing away more textiles than ever before, writes Sourcing Journal .The transition to circularity is not an easy one, and it requires a collective, systemic approach. Read more (you may need a login to read the complete article).
Why Circularity Doesn’t End With Recycled Fibers
Recycled fibers have become one of the more popular solutions among those looking to embrace circularity. Companies like VF Corp., H&M Group and Lululemon Athletica are among the dozens that have signed onto the 2025 Recycled Polyester Challenge, a project that aims to increase the global percentage of recycled polyester to 45 percent. Read more (you may need a login to read the complete article).
Europese Textielstrategie in aantocht!
Waarschijnlijk komt de Europese Commissie in het eerste kwartaal van volgend jaar met een Europese Textielstrategie. De verwachtingen voor een ambitieus plan zijn groot in Nederland en de wens is dat er voor veel onderwerpen Europese regelgeving komt, schrijft vakblad textielbeheer. Te denken valt aan het stellen van eisen aan textiel, zoals een aandeel gerecycled materiaal, de uitfasering van zeer zorgwekkende stoffen en een verbod op de vernietiging van onverkocht textiel.
We hebben dit jaar zelf en met Euratex al reacties gegeven in een 2-tal consultaties. We houden met Euratex de ontwikkelingen op Europees niveau nauwlettend in de gaten. Daarnaast is er op initiatief van de Nederlandse regering met 11 andere Europese landen een brief ‘naar Europa gestuurd’ waarin wordt opgeroepen een samenhangend textielbeleid te voeren “to facilitate the textile industry to recover in a more resilient, circular and sustainable way that increases the competetiveness of the EU on the global market” (reach-up joint paper).
Van fast fashion naar recycletextiel (quotes Peter Koppert)
Nederlanders kopen steeds meer kleding, waardoor de afvalberg van textiel groeit en groeit. Vroeg of laat belandt bijna al het textiel in de afvaloven of op de afvalberg. Wat is er nodig om tot een circulaire textielketen te komen? Vraagt vakblad Milieu Magazine zich af. Lees meer>>
The State of Fashion 2022
Adviesbureau McKinsey heeft samen met Business of Fashion het toonaangevende jaarlijkse rapport gepubliceerd. Lees het rapport.