Nieuwsbericht

Grote belangstelling voor geslaagd MODINT PFAS seminar

In de laatste twee jaren was het telkens in de vorm van een webinar vanwege diverse Corona beperkingen. Deze keer is gekozen voor een seminar met als thema PFAS in textiel en tapijt. De reden voor dit thema is omdat de Europese Commissie de intentie heeft om vanaf 2026 alle PFAS-verbindingen te verbieden in niet essentiële toepassingen.

PFAS-chemicaliën zijn synthetische stoffen die van nature niet voorkomen in het milieu. Ze staan bekend als de zogenaamde “forever chemicals” omdat ze eenmaal in het milieu gekomen er niet meer uit gaan. De bekende C8 (PFOS & PFOA) verbindingen zijn alweer enige jaren met zeer strikte limieten opgenomen in de POP (Persistent Organic Pollutants EC.  2019/1021) wetgeving. Ook buiten de EU is wetgeving in de maak om PFAs te weren, zoals bijvoorbeeld in de Verenigde Staten.

In de kleding, textiel en tapijtindustrie worden deze chemicaliën al vele jaren gebruikt om hun uitstekende afstotende werking op het gebied van brandwerendheid, olie, vlekken, vet, vuil en water. MODINT weet uit de praktijk dat deze chemicaliën met name gebruikt kunnen worden in buitenkleding, skikleding, zwemkleding, handschoenen, leder, werkkleding, technische materialen, verpakkingen, tapijt en interieur stoffen.

In dit seminar zijn de aanwezige bedrijven op de hoogte gebracht van de laatste stand van zaken van de Europese en Nederlandse regelgeving over het uitfaseren van PFAS in bovenstaande producten en materialen. Om deze uitfasering goed te laten plaatsvinden heeft het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in samenwerking met VNO/NCW-MKB Nederland het actieprogramma PFAS opgezet om deze voorgenomen maatregel te faciliteren en waar mogelijk te begeleiden door voorlichting en inbreng van kennis. 

Tijdens het seminar is besproken hoe je chemical management het beste kunt opzetten in je bedrijf en zijn ook alternatieven besproken voor het gebruik van PFAS. Er wordt hard gewerkt aan alternatieven voor PFAS, maar voorlopig zijn deze er alleen op het gebied van water repellency (WR) finishes. Zo zijn er voorbeelden besproken als Wax, Polymer coating, Siloxane & Silicone based polymers, PU based coatings, Paraffin chains, etc. 
Voor waterafstotendheid zijn dus voldoende alternatieven beschikbaar, maar voor andere functies zoals het weren van olie, schimmel en vlekken is de zoektocht nog gaande.

Modint beschikt over de expertise en tools om bedrijven te helpen om solide chemical management te implementeren voor hun zelf maar ook voor hun supply chain. Dat doet MODINT aan de hand van de ZDHC tools (supply chain) en door MODINT zelf ontworpen tools (brand/retailer). Daarnaast geeft Modint training aan bedrijven hoe te werken met deze tools. 

Er waren rond de 40 deelnemers deze keer. Belangstellenden kunnen het gepresenteerde materiaal opvragen bij Antonio F. Barberi Ettaro