Nieuwsbericht

Nieuwsbrief Arbeid & Recht zomer 2023

Human Capital

  • Modint Academy en Arbeid & Recht slaan de handen ineen!

Concurrentiebeding

  • Wetsvoorstel tot wijziging van het concurrentiebeding op komst (plan is op zich niet nieuw!)

Jurisprudentie

  • Inhuren zzp-ers na uitspraak Hoge Raad Deliveroo en gevolgen voor de praktijk

Modint Academy

  • Neem een MBO-er in dienst
  • Vanaf 3 juli nog 1 kans om gebruik te maken van het STAP-budget voor vakgerichte scholing
  • Meepraten in Europa

Wetgeving per 1 juli 2023

  • Loondoorbetaling zieke AOW-gerechtigde werknemer per 1 juli naar 6 weken
  • Werkgever en werknemer zijn verplicht om visie op het re-integratietraject te geven

Cao MITT

  • Laatste ontwikkelingen cao MITT

 

Human Capital
Modint Academy en Arbeid & Recht slaan de handen ineen!
Waar hoor je dat tegenwoordig nog? Twee voor de prijs van één! 

Op het gebied van advisering en ondersteuning bij vraagstukken van jullie medewerkers, trekken Modint Academy en Arbeid & Recht nu al geruime tijd samen op: en dat tot volle tevredenheid van leden en Modint.

Binnen het nieuwe pakket Human Capital worden vraagstukken over scholing en ontwikkeling van medewerkers voortaan binnen één pakket gecombineerd met (arbeidsrechtelijke) adviezen bij onder andere aanstelling & ontslag, Cao, functie-indelingen en ziekteverzuim.

Modint Academy is hét scholingsplatform voor trainingen en opleidingen in de mode-, interieur-, tapijt en textielsector. Met scholingsactiviteiten op maat helpen we je een leercultuur binnen je bedrijf te creëren en maak je je medewerkers flexibeler en breder inzetbaar. Zo verhoog je de duurzame inzetbaarheid van je medewerkers én kan je je als werkgever onderscheiden in een krimpende arbeidsmarkt.

Diverse e-learning modules kunnen in losse eenheden of in abonnementsvorm worden ingezet. Tevens geven we advies bij het opzetten van maatwerktrajecten, al dan niet in combinatie met wettelijk erkende certificaten. Tenslotte is er vanuit Modint Academy ruime ervaring met het opstellen van competentieprofielen.
Voor de directie of de afdeling HR fungeert Arbeid & Recht als externe (juridische) stafafdeling. Bijvoorbeeld door beantwoording van arbeidsrechtelijke vragen over verlofregelingen, arbeidstijden of de Cao. Maar ook door begeleiding bij complexe ziekteverzuimdossiers, reorganisaties en het functioneren van medewerkers. 

De bestaande leden met pakket Arbeid & Recht profiteren eveneens van de uitbreiding van de dienstverlening met de adviezen vanuit Modint Academy: ook zij hebben de mogelijkheid om vraagstukken over scholing en ontwikkeling van medewerkers ter advies voor te leggen.

Meer informatie over deze uitbreiding van onze dienstverlening is op te vragen bij Marieke Kuper of Bert Schmidt.
 

Wetsvoorstel tot wijziging van het concurrentiebeding op komst (plan is op zich niet nieuw!)
Minister Van Gennip is van plan om het wettelijk geregelde concurrentiebeding middels een wetsvoorstel te wijzigen.

Een werkgever kan de werknemer nu beletten om na afloop van de arbeidsovereenkomst in dienst te treden bij een concurrerende onderneming of concurrerende werkzaamheden uit te voeren. Daarvoor zijn de regels afgelopen jaren al strenger geworden. Het concurrentiebeding geldt alleen het schriftelijk door partijen in de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is vastgelegd. Bij een arbeidscontract voor bepaalde tijd mag een concurrentiebeding in beginsel niet worden opgenomen, behalve als er sprake is van een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang. Dit belang dient door de werkgever gemotiveerd te worden. 

Het wetsvoorstel moet op voorhand duidelijker maken wanneer een concurrentiebeding kan worden opgenomen en worden ingeroepen door een werkgever om een procedure bij de rechter te vermijden. Daarom is het plan om de volgende wijzigingen uit te werken in een wetsvoorstel:

  • Het concurrentiebeding wordt wettelijk begrensd in duur. I
    In de jurisprudentie wordt nu al doorgaans een maximale termijn van 1 jaar gehanteerd, maar is dat niet wettelijk bepaald.
  • Het concurrentiebeding moet geografisch worden afgebakend, specifiek en gemotiveerd in het contract;
  • De werkgever moet in vaste contracten het zwaarwichtig bedrijfsbelang van een concurrentiebeding motiveren. Sinds 2015 (invoering Wet Werk en Zekerheid) geldt dit nu al voor contracten voor bepaalde tijd en moet het straks dus ook voor onbepaalde tijd contracten gaan gelden.
  • Als een werkgever een vertrekkende werknemer aan het concurrentiebeding houdt, moet de werkgever een vergoeding betalen aan de werknemer. Het moet een wettelijk bepaald percentage van het laatstverdiende salaris worden. 

Met name dit laatste punt lijkt compleet nieuw: een werkgever moet werknemer een vergoeding betalen! Maar niets is minder waar: eind 2001 is er al een wetsvoorstel ingediend om het concurrentiebeding aan strengere voorwaarden te onderwerpen. In 2004 werd dit wetsvoorstel aangenomen door de 2e Kamer, maar sneuvelde het uiteindelijk in 2006 in de 1e Kamer. In dat wetsvoorstel was het eveneens een cruciaal punt, dat de werkgever uiteindelijk een vergoeding zou moeten betalen indien de werknemer aan het concurrentiebeding gehouden werd.

Het is nog niet zover. Eind 2023 begint de minister met een internetconsultatie en de nieuwe regelgeving moet dan per 1 januari 2025 in werking treden. Echter, ruim 20 jaar geleden hebben wij ook al gezien dat na een periode van vijf jaar een vergelijkbaar wetsvoorstel het uiteindelijk tóch niet haalde.
 

Jurisprudentie
Inhuren zzp-ers na uitspraak Hoge Raad Deliveroo
Het hoogste rechtscollege heeft vrijdag 24 maart jl. uitspraak (ECLI:NL:HR:2023:443) gedaan in het dossier Deliveroo; hierop werd in de juridische wereld lang gewacht. De (on)mogelijkheden van zzp-ers en overeenkomsten van opdracht zijn verder verduidelijkt. In 2018 spande het FNV met succes een rechtszaak aan tegen Deliveroo. Zij vorderde een verklaring voor recht, dat de bezorgers een arbeidsovereenkomst hadden en geen overeenkomst van opdracht. In hoger beroep bekrachtigde het hof dit vonnis, en ook de Hoge Raad bevestigt nu dit oordeel. 

Dit betekent dat de Deliveroo-bezorgers werken op basis van een arbeidsovereenkomst. Het gaat bij de beoordeling of er sprake is van een arbeidsovereenkomst over alle omstandigheden van het geval in onderling verband. De vier belangrijke elementen bij een arbeidsovereenkomst zijn: het verrichten van arbeid voor een werkgever, waarbij de arbeid persoonlijk wordt verricht (en zich dus niet kan laten vervangen), waarvoor loon (vergoeding) ontvangen wordt en de werkzaamheden onder leiding en toezicht van de werkgever worden verricht.
In Deliveroo waren er tóch twee aspecten die duidden op een afwezigheid van een arbeidsovereenkomst: de vrijheid van de bezorger om opdrachten al dan niet aan te nemen en de vrijheid om zich te laten vervangen. Maar volgens de Hoge Raad sluiten die twee vrijheden een arbeidsovereenkomst niet uit. Immers, de daadwerkelijke betekenis van de mogelijkheid om je als bezorger te laten vervangen, was zeer gering. Alle andere omstandigheden wezen op een arbeidsovereenkomst.

Omstandigheden die o.a. kunnen wijzen op het bestaan van een arbeidsovereenkomst zijn: de aard en duur van de werkzaamheden; hoe werkzaamheden en werktijden worden bepaald; de inbedding van het werk en de persoon in de organisatie en de bedrijfsvoering van werkgever; de verplichting om het werk persoonlijk uit te voeren; de hoogte van de beloning; of de werker commercieel risico loopt en of de werker zich in het economisch verkeer gedraagt als ondernemer (acquisitie, fiscaal, aantal opdrachtgevers).

Gevolgen voor de praktijk
Per 1 mei 2016 werd Wet DBA ingevoerd, waarbij er modelovereenkomsten van de Belastingdienst konden worden gehanteerd. Omdat de praktijk er niet duidelijker op werd, is er door de Belastingdienst een tijdlang niet gehandhaafd. Dit ‘handhavingsmoratorium’ komt uiterlijk in 2025 tot een einde. Maar hoewel er nu niet gehandhaafd wordt, wordt er wel degelijk gecontroleerd. Het moratorium houdt alleen in dat er niet met terugwerkende kracht boetes en naheffingen worden gegeven. 

Dus opdrachtgevers – en dus mogelijke werkgevers – moeten blijven oppassen. Een inschrijving van een zzp-er bij de Kamer van Koophandel en een btw-nummer bieden absoluut geen zekerheid. En het gebruik maken van een modelovereenkomst van de Belastingdienst geeft wel enige houvast maar geen absolute zekerheid: want in een specifieke arbeidsrelatie met een opdrachtgever kan er nog steeds sprake zijn van een dienstbetrekking voor de zzp-er. Als er een procedure bij de rechter komt, kijkt die dwars door een modelovereenkomst heen: het gaat altijd om de feitelijke situatie.

Bij het beoordelen of er sprake is van een civielrechtelijke dienstbetrekking gaat het om een mix van feiten en omstandigheden, die beoordeeld moeten worden. 
Belangrijk is het gezagscriterium, waarbij gekeken wordt hoe ver de bevoegdheid gaat om aanwijzingen en instructies te geven. Wat verder meetelt is in hoeverre een zzp’er zich als ondernemer gedraagt. Zij blijven doorgaans te lang bij één opdrachtgever, doen mee aan allerlei personeelsuitjes, hebben geen eigen website, doen niet aan acquisitie, dragen geen ondernemingsrisico, zijn niet verzekerd voor beroeps- of bedrijfsaansprakelijkheid, hebben geen arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen etc. Uiteindelijk gaat het om het totale beeld.
 

Modint Academy
Neem een MBO-er in dienst!
Werkgevers zijn over het algemeen tevreden over de aansluiting van het MBO op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). De beroepsvaardigheden worden ondanks de corona-effecten als goed tot zeer goed beoordeelt. Uit een ander onderzoek blijkt dat MBO-ers vaak een betere startpositie op de arbeidsmarkt hebben dan HBO of universitaire studenten. EW Research heeft in samenwerking met Stichting Economisch Onderzoek (SEO) inzicht gegeven in de arbeidsmarktpositie van afgestudeerden. Met name een afgeronde BBL-opleiding zorgt voor een ijzersterke positie op de arbeidsmarkt. VNO-NCW en MKB-Nederland stimuleren zowel voor MBO als HBO (MKB-route in het HBO) duale trajecten als de BBL. Zo verdienen ze al een salaris, dragen bij aan het bedrijfsresultaat en worden up to date opgeleid. Belangrijk is daarom dat studenten worden gestimuleerd om deze leerroutes te volgen en dat bedrijven dergelijke leer/werkplaatsen beschikbaar stellen. Lees meer>>

Vanaf 3 juli nog 1 kans om gebruik te maken van het STAP-budget voor vakgerichte scholing
De Vakraad MITT heeft een aantal branche gerichte opleiders geaccrediteerd voor toelating in het STAP-register. Scholing die specifiek voor de textiel sector relevant is kan hiermee met subsidie gevolgd worden. Kijk voor dit aanbod op onze site. Hier vind je ook meer informatie over andere scholingssubsidies. Denk bijvoorbeeld aan de subsidieregeling praktijkleren die nu ook weer kan worden aangevraagd. 

Meepraten in Europa
Dit jaar is het Europese jaar van de skills (vaardigheden/competenties). Hiermee is er veel aandacht voor het hebben, verkrijgen en vergroten van skills in het kader van duurzame groei van mensen. Het hebben van een personeelsbestand met goede vaardigheden leidt tot meer innovatie en verbetert het concurrentievermogen van bedrijven. 

Geschoolde werknemers hebben betere kansen op werk en mogelijkheden om ten volle deel te nemen aan de samenleving. Dit is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat het economisch herstel en de groene en digitale transitie (sociaal) rechtvaardig zijn. Het Europees Jaar van de vaardigheden zet daarom vaardigheden centraal. Mensen helpen de juiste vaardigheden voor banen te verwerven en bedrijven, met name kleine en middelgrote ondernemingen, helpen om tekorten aan vaardigheden in de EU aan te pakken, is waar het dit jaar om draait.

Hoe? Door kansen en activiteiten op het gebied van de ontwikkeling van vaardigheden in heel Europa te presenteren, door de erkenning van kwalificaties over de grenzen heen te vergemakkelijken, door organisaties en mensen samen te brengen om hun ervaringen en inzichten te delen, en door uiteen te zetten hoe EU-initiatieven en financieringsmogelijkheden kunnen helpen. In de hele EU zullen evenementen en bewustmakingscampagnes plaatsvinden. Laat je inspireren, doe mee en word bekwaam. Kijk hier voor voorbeelden op de speciaal ingerichte website, waar je tevens ook eigen voorbeelden van projecten of ideeën kan plaatsen. 

Modint is namens de branche vertegenwoordigd in het ‘skills committee’ van Euratex. Net als een medewerkster van Rinos, een van onze leden. Langs deze weg is er ook de mogelijkheid mee te praten in Europa. 
 

Wetgeving per 1 juli 2023
Loondoorbetaling zieke AOW-gerechtigde werknemer per 1 juli naar 6 weken
Per 1 juli 2023 geldt een verkorting van de periode van loondoorbetaling bij ziekte van AOW-gerechtigde werknemers. Dat is voor bestaande ziektegevallen nu nog 13 weken. Vanaf 1 juli 2023 zullen AOW-gerechtigde werknemers – als er sprake is van een nieuw ziektegeval – nog slechts 6 weken recht hebben op loondoorbetaling bij ziekte.

Werkgever en werknemer zijn verplicht om visie op het re-integratietraject te geven
Zowel werkgever als werknemer dragen gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor de re-integratie. Vanaf 1 juli 2023 moeten werkgevers en zieke werknemers moeten bij het opstellen en bijstellen van het Plan van aanpak en de Eerstejaarsevaluatie hun visie op het re-integratietraject geven. Werkgever en werknemer zijn vanaf 1 juli 2023 verplicht om hun visie op een re-integratietraject te geven.
 

Cao MITT
Laatste ontwikkelingen cao MITT
De cao-onderhandelingen zijn afgerond. Het wachten is op het cao-boekje. Cao-partijen zijn alleen nog met elkaar in gesprek over de aanpassing van de werkingssfeer, om de scheidslijn met omliggende sectoren helderder te maken. Dit is een ingewikkeld traject, maar noodzakelijk om de cao in te kunnen dienen en af te ronden. De hoop en de verwachting is dat het cao-boekje in de zomervakantie wordt toegestuurd. 

De belangrijkste wijziging in de cao MITT is de verplichte generatiepactregeling. Een regeling van 80% werken, 85% en 100% pensioen, waarbij een hardheidsclausule is opgenomen voor onvoorziene omstandigheden. Dit is opgenomen voor werknemers die formeel geen aanspraak op de regeling kunnen doen, maar er wel bij gebaat zijn. De regeling is te vinden op mitt.nl. Hier is nog meer ondersteunende informatie te vinden. Cao-partijen organiseren na de zomer weer een bijeenkomst om ondersteuning bij de invoering te bieden. Ook worden rekentools ontwikkeld voor de werkgever én de werknemer.

Een belangrijke zinsnede in de regeling generatiepact is dat er een verbod op (uitbreiding van) betaalde nevenwerkzaamheden van toepassing is. Dit betekent dat de werknemer die gebruik maakt van de regeling daarvoor in plaats niet (meer) betaalde nevenwerkzaamheden kan doen. Van deze regeling kan met instemming van de werkgever ten gunste van de werknemer worden afgeweken, maar is gericht op een goede balans tussen werk-privé. De reden dat deze afspraak is gemaakt ligt in het verplichtende karakter van de nevenwerkzaamheden en staat haaks op het doel van de regeling. 

In de cao is ook een aanpassing van het artikel nevenwerkzaamheden (artikel 2.11) opgenomen. Dit heeft te maken met de Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden. Hierdoor kan de werkgever nevenwerkzaamheden niet verbieden tenzij er een rechtvaardigingsgrond is. De nieuwe tekst luidt: 
Je bent verplicht aan je werkgever een schriftelijk verzoek te doen van alle nevenwerkzaamheden voordat je daarmee start, dan wel bij aanvang van je dienstbetrekking. Je werkgever zal binnen 4 weken na ontvangst van je verzoek schriftelijk en gemotiveerd zijn beslissing over het al dan niet toestaan van de nevenwerkzaamheden kenbaar maken. Je werkgever kan deze toestemming weigeren of er voorwaarden aan verbinden als hij dit kan rechtvaardigen op grond van objectieve rechtvaardigingsgronden. Hiervan is in ieder geval sprake als er tegenstrijdigheid ontstaat met het bepaalde in de Arbeidstijdenwet of als je gebruik maakt van de Generatiepactregeling. Hiervan kan sprake zijn als het gaat om nevenwerkzaamheden die concurrerend zijn voor het bedrijf van je werkgever of als de nevenwerkzaamheden schade toebrengen aan de belangen of de goede naam van het bedrijf van je werkgever. 

Een laatste ontwikkeling die we graag delen is dat er flinke stappen gezet zijn om te komen tot een fusie van de Vakraad MITT, Sociaal Fonds MITT en Stichting Opleidingsfonds MITT. Deze stichtingen gaan verder als Sociaal Fonds MITT. Met deze fusie zetten cao-partijen een flinke stap in de wens om te komen tot een vereenvoudiging, een herkenbaar profiel en een kostenbesparing. De verwachting is dat de fusie in augustus is afgerond.