Nieuwsbericht

De RI&E is veel meer dan een verplicht nummer

Voor veel ondernemers en bedrijven is de Risico Inventarisatie & Evaluatie niet veel meer dan een papieren tijger waar ze wettelijk aan moeten voldoen. En dat is jammer. Want wie bijvoorbeeld serieus aan de slag gaat met het vorig jaar in gebruik genomen Arbo Management Systeem kan daar meer uithalen dan hoeveel EHBO-koffers er nodig zijn. Dat vinden ze bij TenCate Protective Fabrics ook: “Het zorgt ook voor meer wederzijds begrip”.

Ondanks dat de Risico Inventarisatie & Evaluatie al sinds 1994 onderdeel uitmaakt van de Arbeidsomstandighedenwet, verplicht is en bedoeld om de werkplek veiliger te maken, is deze desondanks bij sommige werkgevers toch ook relatief onbekend. “Laatst nog. Kreeg ik een telefoontje van een ondernemer die de arbeidsinspectie op bezoek zou krijgen en die de RI&E wilden inzien. Hij had er nog nooit van gehoord en of wij hem er bij zouden willen helpen”,  zegt Robin Spies, coördinator RI&E bij Modint, Vakraad MITT en Inretail.

Het niet op orde hebben van je RI&E kan vervelende gevolgen hebben. Brand- en aansprakelijkheidsverzekeraars keren mogelijk niets uit als je niet aan de wettelijke verplichtingen voldoet. “Ik hou er nooit zo van de eventuele negatieve gevolgen te benadrukken. Maar als het mis gaat en je hebt het niet op orde, dan kunnen de boetes in de duizenden euro’s lopen. Dat is zonde, zeker wanneer je bedenkt dat je er ook veel aan kunt hebben,” zegt Spies”. Zeker nu we de beschikking hebben over het door Raatwerk ontwikkelde Arbo Management systeem. Met een druk op de knop komt er na het invullen van de vragenlijsten een plan van aanpak uitrollen”.

TenCate

Die mening wordt gedeeld door Gerard Scheffer, Arbo- en milieucoördinator bij Koninklijke TenCate. Hij heeft jarenlang ervaring met het maken van RI&E’s en is in de afgelopen maanden bij TenCate Protective Fabrics, dat gespecialiseerd is in de productie van speciale stoffen voor beschermende werkkleding, aan de slag gegaan met het Arbo Management Systeem. “Het gaat om ongeveer 200 mensen en zo’n 30 verschillende afdelingen en machines. Al met al een behoorlijke klus wanneer je bedenkt dat je voor het invullen zo’n twee uur nodig hebt” zegt Gerard Scheffer.

Samen met collega Maaike Vrielink heeft Gerard Scheffer nu alle vragenlijsten ingevuld. “Het mooie aan dit systeem is dat je dus direct een plan van aanpak hebt inclusief risicoklassen en prioritering van de aanpak”, zegt Maaike Vrielink. “We hadden al een RI&E maar er was onvoldoende structurele opvolging van het plan van aanpak. Dit systeem heeft een zogenoemd dashboard waartoe alle betrokkenen ook toegang hebben. Zij ontvangen vanuit het systeem herinneringen wanneer er bepaalde acties moeten worden ondernomen”.

Ze gaat verder: “En het mooie is dat je daardoor echt met elkaar in gesprek moet over hoe je bepaalde risico’s denkt aan te pakken en te beperken”.

Naast een veiliger werkplek levert deze manier van werken volgens Gerard Scheffer ook meer wederzijds begrip binnen het bedrijf op. “Ten eerste voelen mensen zich serieus genomen. Je komt immers over hun veiligheid praten. Maar door het dashboard waarin het management mee kan kijken, komt het ook voor hun dichterbij. Dat is toch anders dan een papieren rapport. Wij hebben er voor gekozen om het plan van aanpak samen met de medewerkers en de productiemanagers op te stellen. En je ziet dan het mooie effect dat rond het thema veiligheid de muurtjes binnen een bedrijf verdwijnen”, zegt Scheffer.

Vrielink en Scheffer benadrukken dat niet ieder bedrijf een deskundige in dienst heeft en dus een externe in zal moeten huren“. Wij kennen natuurlijk de weg in het bedrijf en kunnen gemakkelijker de juiste mensen bij elkaar aan tafel krijgen. Het werkt het beste wanneer je iemand hebt die daar een beetje gevoel voor heeft”.

Kosten

Voor de prijs hoeft u het niet te laten. Normaal gesproken is een Arbo Management Systeem erg kostbaar. Voor de bij Modint aangesloten bedrijven is een jaarlijkse bijdrage in de licentiekosten echter voldoende. U betaalt daarmee een fractie van de werkelijke kosten. Het AMS-systeem van Raatwerk is ook zeer gebruikersvriendelijk.

Uiteraard is het ook mogelijk om u volledig te ontzorgen. Toetsing is verplicht bij meer dan 25 medewerkers, maar Modint kan ook de volledige uitvoering voor uw bedrijf verzorgen. Wij komen dan op locatie en ondersteunen u van A tot Z. Voor meer informatie en een offerte op maat kunt u een email sturen naar rie@modint.nl. Of neemt contact op met Sanne de Graaf of Daniëlle van Trigt.