Nieuwsbericht

What's Up - ACM doet onderzoek naar Bol.com

Sector

  • Consumenten kochten minder (textiel)goederen in 2023, meer diensten
  • Jaap heeft extreem grote handen, Kidscan project (genoemd 3D scan voor kleding)
  • 'Er is kleding genoeg, we zitten allemaal bovenop een goudmijn’
  • Onderzoek: Kleine bedrijven haken af bij verduurzaming
  • Is het begin van het einde van fast fashion in zicht?

EU

  • EU-wet op de toeleveringsketen: het debat gaat verder
  • EU due diligence: 'routine' vote postponed
  • Verenigingen roepen op tot verbetering van de EU-wet op de toeleveringsketen in Duitsland

Bedrijven

  • Can H&M’s new CEO grow it sustainably? 
  • Wereldwijde actie tegen bontverkopend modemerk Max Mara – NPO Radio 1
  • Raymond Cloosterman heeft als ‘Nederlandse James Bond’ de touwtjes strak in handen bij Rituals
  • Batavia Stad Fashion Outlet meldt recordjaar in 2023, prijst onder meer nieuwe merken en bezoekers
  • Toezichthouder ACM doet onderzoek naar Bol
  • Podcast: Sara Dubbeldam over wat de mode-industrie kan leren over haar rechtszaak tegen Primark

Textiel

  • Voorjaarsvakdagen De Woonindustrie: "Aantal bezoekers blijft gelijk, ondanks uitdagingen in de markt"
  • Auping opent circulaire matrassenfabriek: 'Straks benutten we tot tachtig jaar dezelfde grondstoffen'


Sector
Consumenten kochten minder (textiel)goederen in 2023, meer diensten

Consumenten hebben in december volgens het CBS  0,8 procent meer diensten afgenomen, zoals openbaar vervoer, communicatie, recreatie, cultuur of kapper, dan in december 2022. Bestedingen aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen door huishoudens uit.
Aan voedings- en genotmiddelen hebben huishoudens 0,6 procent meer besteed, voor prijsveranderingen gecorrigeerd, dan in december 2022. Ook schaften consumenten 1,5 procent meer duurzame goederen aan, zoals kleding (3,6 procent in waarde, 3,1 procent in volume). Aan de woninginrichting en aan schoenen werd in december 2023 beiden tussen 1 en 2 procent minder besteed, bij 2 procent hogere prijzen, zodat in volume gemeten net minder werd geconsumeerd. 
In onderstaande tabel vind je de stijgingen en dalingen in consumptie voor verschillende categorieën, zoals het CBS deze samenstelt. Waar de totale consumptie en die van diensten nog positief uitvalt, zien we dat de consumptie  van alle goederen in volume gemeten zijn teruggevallen, zeker in woninginrichting en ondanks een flinke prijsstijging. In veel sectoren zal meespelen dat men bij hoge concurrentie de prijzen niet te hard op kan laten lopen, terwijl in de woninginrichting geldt dat de markt verzadigd raakte na een aantal goede jaren. 
Consumptieve bestedingen van huishoudens; nationale rekeningen, 2023

  Volume Waarde Prijsmutaties
Consumptieve bestedingen % % %
Binnenlandse consumptie huishoudens 0,7 9,7 9
Consumptie goederen door huishoudens -1,5 5,4 7,3
Duurzame consumptiegoederen -0,9 4,2 5,3
Kleding en textiel  -1,7 3,9 5,6
Schoenen en lederwaren -1,2 2,4 3,6
Woninginrichting en woningdecoratie -6,5 1,6 8,1
Consumptie diensten door huishouden 2,5 13,1 10,3

Bron: CBS            

In onderstaande grafieken zie je de waarde en volume ontwikkelingen over elkaar afgebeeld voor de jaren 2015-2023. De gemiddelde omzet van alle maanden in 2015 is op 100 gesteld in deze indexcijfers. In negen jaar verbruiken we in Nederland in volume dus ruim 10 procent meer kleding in Nederland (bij een bevolkingsgroei van 5 procent). In woninginrichting werd in 2023 in volume 26 procent meer geconsumeerd dan in 2015.

 


Jaap heeft extreem grote handen, Kidscan project​ (genoemd 3D scan voor kleding) 
Babyhandjes die in meubilair vast komen te zitten, een ongeluk met speeltoestellen: op Europees verzoek is in het Amsterdam Fashion Institute een meetstation ingericht voor kleine kinderen om de veiligheid te kunnen verbeteren, schrijft Het Parool. Lees meer in de samenvatting hieronder.

Samenvatting
Baby Jaap wordt bestudeerd aan het Amsterdam Fashion Institute (Amfi) met behulp van een 3D-scan om haar handgrootte en -lengte te meten. De studie heeft tot doel de internationale veiligheidsnormen in Europa te verbeteren. Het onderzoek wordt uitgevoerd in Amsterdam en Spanje, met als doel de verschillen tussen Nederlandse en Spaanse kinderen in kaart te brengen. De studie omvat ook een 3D-scan van het hoofd en de nek van de baby, wat cruciaal is voor het bepalen van hun leeftijd. De studie heeft ook tot doel de verschillen tussen de twee landen te begrijpen in termen van hun fysieke kenmerken. De Nederlandse universiteit heeft de pitch voor dit onderzoek in Europa gewonnen en Daanen heeft ruime ervaring op het gebied van antropometrisch onderzoek. Het onderzoek heeft tot doel de veiligheidsnormen voor kinderen in Europa te verbeteren, met als doel het aantal kinderen dat te klein is voor de scans te verminderen.

Toevoeging
Het meetstation bij AMFI in Amsterdam is onderdeel van een onderzoek dat de TU Delft doet naar de lichaamsmaten van baby’s en kinderen tot 16 jaar. Modint werkt als onderzoek partner mee aan het onderzoek met als doel in later stadium te bekijken hoe kledingmaattabellen aangepast kunnen worden aan de meest recente metingen. Voor meer informatie neem je contact op met Miriam Geelhoed, Aisha Talacua of Rens Tap
Lees hier meer  

'Er is kleding genoeg, we zitten allemaal bovenop een goudmijn’
Wat te doen met gedragen kleding? Liefst heeft nog iemand er plezier van, er zijn vele opties om je broek of trui in te leveren. Zelfs kleding in de textielcontainer gooien is altijd nog beter dan het in grijze bak mikken, schrijft dagblad Trouw. Lees meer

Onderzoek: Kleine bedrijven haken af bij verduurzaming 
De verduurzaming van de economie stokt. Vooral kleine bedrijven haken af in de omslag naar een duurzame en inclusieve economie.Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Rabobank onder 1500 bedrijven naar de omslag naar de nieuwe economie. Daarbij kijkt de bank naar duurzaamheid, maar ook naar inclusiviteit en bijvoorbeeld biodiversiteit. De ondernemers geven zichzelf een 5,5, net iets minder dan in 2022. ,,De verduurzaming stagneert‘’, ziet Otto Raspe, hoofd onderzoek duurzaamheid bij Rabobank.Opvallend is dat de tweedeling groter wordt. De kleine bedrijven, tot 50 werknemers, laten op alle onderdelen van de duurzame en inclusieve economie een achteruitgang zien. Bij de middelgrote en grote bedrijven is juist op alle onderdelen een verbetering te zien. Lees hier het rapport van de Rabobank

Is het begin van het einde van fast fashion in zicht? 
De modesector produceert weinig kwaliteit, verdrinkt in overproductie en weet geen blijf met zijn afval. Maar er is hoop, nu zelfs de politiek aanstuurt op hervormingen. Hoe geef je die dynamiek een duwtje in de rug? Vijf inzichten voor in het pashokje, schrijft de Belgische krant de Standaard. Lees meer (wellicht heeft u een inlog nodig om het complete artikel te kunnen lezen)

EU
EU-wet op de toeleveringsketen: het debat gaat verder 

Sommigen - waaronder direct getroffen ondernemers - zijn "diep bezorgd" dat de stemming over de EU-wet op de toeleveringsketen zal mislukken vanwege Duitsland en spreken zich in verschillende open brieven duidelijk uit voor een Europese Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD). De anderen - vooral het Gesamtverband Textil+Mode - waarschuwen voor een "bureaucratisch monster" dat alleen verliezers kent schrijft het Duitse vakblad. TextilWirtschaft. Lees meer hieronder in de samenvatting

Samenvatting
De Europese Unie (EU) wordt aangespoord om het budget te herzien dat door de Europese datarapportage-instanties aan de Nederlandse overheid is toegewezen.

  • S.Oliver Group, een van de Nederlandse kledingfabrikanten, is een belangrijke speler in deze inspanning en neemt een sterk standpunt in over de EU Supply Chain Act.
  • Het bedrijf pleit voor ambitieuze en bindende milieunormen om verantwoordelijke bedrijven te versterken en een eerlijke markt voor bedrijven op de Europese markt.
  • De Textil+Mode Association spreekt ook haar bezorgdheid uit over de toeleveringsketen in de EU en de ervaringen na de Supply Chain Act in Duitsland.
  • De vereniging stelt dat de transparantiemaatregelen van Brussel niet de manier zijn om mensenrechten en milieu- en sociale normen op andere continenten te waarborgen.
  • De vereniging roept ook op tot een verschuiving van de focus van bedrijven die terugkeren naar armere landen naar bedrijven die prioriteit geven aan goede milieu- en sociale normen.• De vereniging bekritiseert ook het beleid dat bureaucratische monsters in Europa kunnen creëren, dat de realiteit ontkent.
  • De vereniging bekritiseert ook de industrie omdat ze zich richt op mensenrechten, kinderarbeid, goede merken en milieubescherming, zelfs in de textiel- en mode-industrie.

EU due diligence: 'routine' vote postponed 
European Union proposals to make companies liable for human rights and environmental issues in their global supply chains appear to be in jeopardy after the postponing of a meeting which had been expected to rubberstamp the legislation.The meeting of the European Council had been due to approve an agreement struck in December between the council and the European Parliament on the Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) under which companies could be fined up to 5% of their global sales.However, Germany this week threw a spanner in the works when it emerged it was set to abstain from the vote following opposition to CSDDD from the Free Democratic Party (FDP), a junior but significant partner in the country's coalition government.That would have meant that a decision would have depended on the support of Italy which has also been wavering on the proposed legislation which would apply to all companies with a turnover of €150 million, and also smaller companies in specific sectors including textiles.The European Council confirmed this morning that the vote on the CSDDD proposals had been taken off the agenda at the last minute and would be rescheduled for an as yet unspecified date. No reason was given but campaigners fear that it cannot be good news for supporters of the legislation.

Alexander Kohnstamm, executive director of Fair Wear, said: "We call on all involved, the Belgian EU Presidency in particular, to ensure it passes swiftly. The unison calls from responsible businesses and civil society must be heeded. And the many European companies that already take their due diligence seriously should be acknowledged. Further delay is in nobody’s interest."Steve Trent, CEO and founder of the Environmental Justice Foundation, commented: "We are concerned that the Council of the EU has delayed plans to adopt the CSDDD. This law would mean more sustainable business practices and set the stage for meaningful corporate responsibility."It seems some EU governments are irresponsibly blocking this possibility, and in doing so, they have derailed the legislative process. Protections for consumers, human rights and a sustainable planet for future generations are at stake. Germany in particular should consider whether they want obstructing this law at the eleventh hour to be their legacy."Beate Beller, corporate accountability campaigner at Global Witness, said: “Olaf Scholz’s government is being blackmailed by its junior coalition partner into undoing years of hard work on a law that will help protect the environment and human rights around the world, and that will challenge the imbalance of power between big corporates and people.“European voters overwhelmingly support such a law, and many in the business world have been crying out for fairer rules and a level playing field. With time running out to finalise it, EU Member States need to urgently cooperate with the Belgian presidency to pass this law.”

Verenigingen roepen op tot verbetering van de EU-wet op de toeleveringsketen 
Samen met zeven andere ondernemersorganisaties heeft het Gesamtverband textil + mode voorstellen geformuleerd voor een verbeterde CSDDD-richtlijn. Het doel moet zijn om een wetgevingsvoorstel te presenteren dat in de praktijk werkt en de bescherming van de mensenrechten combineert met de legitieme belangen van bedrijven, meldt het Duitse vakblad TextilWirtschaft. Lees hieronder de samenvatting van het artikel. 

Samenvatting - Duurzame due diligence voor bedrijven in de EU
C&A Europe richt zich op een hoge mate van transparantie in haar transacties en het naleven van hoge sociale normen.
Het bedrijf implementeert rigoureuze due diligence-processen om potentiële risico's in zijn transacties te identificeren.
De nadruk ligt niet alleen op het beschermen van mensenrechten in overeenstemming met internationale normen, maar ook op het bevorderen van effectieve verbeteringen in de rechten van werknemers, van eerlijkheid tot gelijkheid.
Het bedrijf streeft ernaar om een goede praktijk in de EU te creëren met het Corporate Sustainable Due Diligence (CSDDD)-raamwerk.
Aanbevelingen voor een nieuwe start

  • Het huidige CSDDD-raamwerk is niet geschikt voor Europese bedrijven en vereist een objectiever debat en een focus op de Nederlandse overheid en andere EU-landen.
  • Het doel is om een duidelijke visie te presenteren die in de praktijk werkt en "mensenrechten beschermt naast de legitieme belangen van bedrijven".

Kritiek op harmonisatie

  • De "zeer relevante en gepassioneerde" regelgeving voor naleving wordt bekritiseerd.
  • Het hoge niveau van civielrightel-accreditatie voor belanghebbenden en hun directeuren, managers en commissies wordt bekritiseerd.
  • Ook het risico dat bedrijven terugkeren uit moeilijke markten wordt bekritiseerd.

Kritiek op de "zeer veel naar de kamer"

  • Het overgangsgebied van de wet in de hoofden van de entiteiten wordt bekritiseerd omdat het te veel ruimte is, wat leidt tot meer dan alleen het beschermen van mensenrechten en de eigen activiteiten en werklocaties van het bedrijf.
  • Due diligence moet worden beperkt tot wat bedrijven kunnen controleren en beïnvloeden, niet alleen de entiteit zelf.

Kritiek op de "Safe Harbor"-verordening

  • Kritiek op de "veilige haven"-verordening die de rechtszekerheid beperkt.
  • De Duitse regering heeft in december 2022 een verklaring afgelegd over de verordening, die door alle drie de regeringspartijen is beoordeeld.
  • Het gebruik van gecertificeerde certificeringen wordt gezien als een tijdelijke maatregel om de individuele financiering te beheersen.
  • Een soortgelijke "veiligehavenverordening" wordt voorgesteld voor ondernemingen die betrokken zijn bij sectorale initiatieven.

Federale en regionale verificaties

  • Federale Keuring voor Groothandel, Buitenlandse Handel, Diensten, Metalen, Confederatie van Werknemersorganisaties, Midden- en Kleinbedrijf, Familiebedrijf en Politiek, Chemische Industrie, Elektrische en Digitale Industrie, en Nederlandse Machines en Installaties

Bedrijven
Can H&M’s new CEO grow it sustainably? 

The fashion industry needs to change, says Daniel Ervér, the new H&M Group CEO installed last week upon the abrupt departure of Helena Helmersson. Ervér, who’s spent 18 years at the company across a variety of roles, from store trainee to head of the H&M brand, worked closely with Helmersson — a rare example of an executive working to address the problems inherent in fashion’s business model head-on. Now, Helmersson is out. But Ervér makes it clear he’s carrying her torch. “We both shared a passion for sustainability. As a large player in the industry (owner of eight brands including H&M, Cos, Weekday, & Other Stories and Arket), we need to take a big responsibility in [its] change,” Ervér says, speaking from H&M’s New York showroom, where he’s visiting from Stockholm to celebrate the opening of the brand’s new SoHo store, writes consume magazine Vogue. Read more

Wereldwijde actie tegen bontverkopend modemerk Max Mara – NPO Radio 1 
Het Italiaanse modemerk Max Mara staat onder vuur omdat het nog steeds kleding met bont laten produceren, importeert en verkopen. Daarom voeren vijftig dierenwelzijnsorganisaties mogelijk de allergrootste anti-bontcampagne ooit. Stephan Komduur praat erover met Moranni te Winkel van Stichting Bont voor Dieren. Luister terug op Radio NPO 1.

Raymond Cloosterman heeft als ‘Nederlandse James Bond’ de touwtjes strak in handen bij Rituals 
Waar zijn merk innerlijke rust en vertraging propageert, wil Rituals-oprichter Raymond Cloosterman juist dóór. Harder, sneller, meer. Hij bouwde er een wellness-imperium mee op dat dit jaar waarschijnlijk door de 2 miljard euro omzet knalt. Maar opgepast: 'Rituals moet geen zelffeliciterend genootschap worden.'Het zal geen verrassing zijn dat Raymond Cloosterman – ‘Mr. Rituals’ – een man van rituelen is, schrijft Sprout. Lees meer

Batavia Stad Fashion Outlet meldt recordjaar in 2023, prijst onder meer nieuwe merken en bezoekers
Batavia Stad Fashion Outlet, een dochteronderneming van VIA Outlets, heeft in 2023 een recordomzet behaald. De omzetstijging in euro's wordt echter niet specifiek vermeld in het persbericht. Het bedrijf prijst de nieuwe winkelopeningen van premiummerken, het groeiend aantal bezoekers, de grotere consumentenbestedingen en hun verbeterde service. Vorig jaar behaalde Batavia Stad ook al een recordomzet ten opzichte van het recordjaar 2019, meldt FashionUnited. Lees meer

Toezichthouder ACM doet onderzoek naar Bol
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat onderzoek doen naar Bol. Volgens de waakhond zijn er verschillende signalen dat het verkoopplatform zichzelf en bepaalde ondernemers op het platform bevoordeelt,meldt NOS. Lees meer

Podcast: Sara Dubbeldam over wat de mode-industrie kan leren over haar rechtszaak tegen Primark 
Sara Dubbeldam, Mode-activist, journalist en oprichter van WhenSaraSmiles.nl (een blog/website over duurzamere mode voor de consument) diende in 2023 een klacht in bij de Reclame Code Commissie tegen Primark. Dubbeldam beschuldigde de retailgigant van greenwashing. Het ging om zes duurzaamheidsclaims die Primark maakte in hun Nederlandse winkels en op de Nederlandse website. Luister hier de podcast.

Textiel
Voorjaarsvakdagen De Woonindustrie: "Aantal bezoekers blijft gelijk, ondanks uitdagingen in de markt" 

Van 4 tot en met 7 februari vonden de jaarlijkse Voorjaarsvakdagen bij De Woonindustrie in Nieuwegein plaats, met het thema Open Up! "Ondanks de uitdagende marktomstandigheden, blijft het aantal bezoekers gelijk aan de voorgaande edities, resulterend in een succesvol evenement", concludeert de organisatie. De volgende Vakdagen vinden plaats begin september 2024, schrijft Wonen360. Lees meer

Auping opent circulaire matrassenfabriek: 'Straks benutten we tot tachtig jaar dezelfde grondstoffen'
Eerder deze week opende matrassenfabrikant Auping een nieuwe fabriek waar uitsluitend circulaire matrassen worden geproduceerd. Elke minuut rolt er straks een matras van de band die aan het einde van zijn levensduur volledig hergebruikt kan worden. Jan-Joost Bosman, CEO Auping: “Door de gesloten kringloop kunnen we van dezelfde hoeveelheid materiaal wel zes tot acht keer matrassen maken”, schrijft Change. Lees meer