Nieuwsbericht

Nieuwsbrief Human Capital nr. 4, 2024


Bijeenkomst

Wetenswaardigheden

Europees Nieuws

Bijeenkomst
19 november 2024 Themabijeenkomst Functiewaardering bij Vadain in Genemuiden
Op 19 november 2024 organiseert Modint een Themabijeenkomst Functiewaardering. Deze bijeenkomst is alléén toegankelijk voor Modint-leden met het pakket Arbeid & Recht of Human Capital. De bijeenkomst wordt gehouden bij Vadain aan de Schering 31-33 te (8281 JW) Genemuiden. Inloop is vanaf 13.00 uur, het programma start om 13.30u en duurt tot 16.00u.

Programma

  • Inleiding door Ronald Veldman (beleidsadviseur Sociale Zaken bij Modint / secretaris Sociaal Fonds MITT) met een korte introductie in de (formele) toepassing van de Functiewaardering.
  • Praktische benadering van de Functiewaardering door Bert Schmidt (consultant/jurist Modint)
  • Ontwikkelingen/informatie over het gebruik van competenties bij functiebeschrijvingen door Marieke Kuper (onderwijs consultant Modint)
  • Three Ships (e-learning leverancier) over mogelijkheden om persoonlijke leerpaden en competenties te koppelen aan scholing, opbouw portfolio.

Aan deelname zijn géén kosten verbonden; vooralsnog max. 2 deelnemers per organisatie.

Klik hier voor meer informatie en registratie.

Wetenswaardigheden
Belastingdienst gaat handhaven op schijnzelfstandigheid!
Per 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst handhaven op ‘schrijnzelfstandigheid. Wat zijn daarvan zoal de gevolgen? M.a.w. waar moet je als ondernemer rekening mee houden!

Allereerst is relevant wat wordt bedoeld met ‘schijnzelfstandigheid’: daarmee bedoelen wij dat iemand zich presenteert als zelfstandige, terwijl er volgens het arbeidsrecht sprake is van een (civielrechtelijk) dienstverband. Dwingendrechtelijk (art 7: 610 BW) wordt nu al bepaald dat de arbeidsovereenkomst een overeenkomst is, waarbij de ene partij (werknemer) zich verbindt in dienst van de andere partij (werkgever) tegen loon gedurende zekere tijd arbeid te verrichten. (artikel 7:610 BW). 
Met name het aspect van “in dienst van” wordt nader ingevuld door afwegingen als het verplicht werken volgens instructies of protocollen; als het werk organisatorisch is ingebed in de onderneming (gebruik voorzieningen van de werkgever, zoals materialen, apparatuur etc.) en als de werkende NIET of nauwelijks ondernemingsrisico draagt.

N.a.v. jurisprudentie van de Hoge Raad 6 november 2020 is voor de kwalificatie van de arbeidsrelatie de partijbedoeling niet relevant: m.a.w. dat partijen bedoeld hebben een overeenkomst van opdracht af te spreken (i.p.v. een arbeidsovereenkomst) is niet van belang.

Schijnzelfstandigheid wordt nu o.a. aangepakt, omdat volgens de overheid kwetsbare werkenden de dupe worden, het niet goed is voor de solidariteit binnen het sociale stelsel en kan leiden tot oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden.

Naar aanleiding van het Deliveroo-arrest van 24 maart 2023 heeft de Hoge Raad zijn belangwekkende gezichtspunten meegegeven m.b.t. oordeel of sprake is van ‘schijnzelfstandigheid’:

  1. de aard en duur van de werkzaamheden
  2. de wijze waarop de werkzaamheden en de werktijden worden bepaald
  3. de inbedding van het werk en degene die de werkzaamheden verricht in de organisatie en de bedrijfsvoering van degene voor wie de werkzaamheden worden verricht
  4. het al dan niet bestaan van een verplichting het werk persoonlijk uit te voeren
  5. de wijze waarop de contractuele regeling van de verhouding van partijen tot stand is gekomen
  6. de wijze waarop de beloning wordt bepaald en waarop deze wordt uitgekeerd
  7. de hoogte van deze beloningen
  8. de vraag of degene die de werkzaamheden verricht daarbij commercieel risico loopt
  9. of degene die de werkzaamheden verricht zich in het economisch verkeer als ondernemer gedraagt of kan gedragen, bijvoorbeeld bij het verwerven van een reputatie, bij acquisitie, wat betreft fiscale behandeling, en gelet op het aantal opdrachtgevers voor wie hij werkt of heeft gewerkt en de duur waarvoor hij zich doorgaans aan een bepaalde opdrachtgever verbindt
  10. het gewicht dat toekomt aan een contractueel beding bij beantwoording van de vraag of een overeenkomst als arbeidsovereenkomst moet worden aangemerkt, hangt mede af van de mate waarin dat beding daadwerkelijk betekenis heeft voor de partij die de werkzaamheden verricht.

Met name opdrachtgevers lopen op diverse juridische gebieden grote risico’s: 
arbeidsrechtelijk (nabetalingen van loon, vakantiegeld, loondoorbetaling bij ziekte en evt. toepassing cao); fiscaal (naheffingen), sociaal zekerheidsrechtelijk (niet afgedragen premies sociale zekerheid), pensioen (nabetaling pensioenpremies).

Wat gaat er per 1 januari 2025 veranderen?
Als er bij een boekenonderzoek door de Belastingdienst geconstateerd wordt dat er sprake is van schijnzelfstandigheid, dan worden vanaf 1 januari 2025 correctieverplichtingen opgelegd met terugwerkende kracht tot 1 januari 2025 (!). En niet zoals vanaf 2016 het geval is, eerst een aanwijzing en dan alleen bij gebrek aan opvolging met terugwerkende kracht tot de datum aanwijzing corrigeren. 

Wat moet je nu doen?

  1. Check of je externen inhuurt.
  2. Is er mogelijk sprake van schijnzelfstandigheid?.
  3. Zet jouw afwegingen en conclusies op papier en bewaar deze!
  4. Zorg dat de feiten en omstandigheden overeenkomen met de inhoud van het contract!
  5. Blijf structureel met elkaar de feiten en omstandigheden monitoren, blijf met elkaar in gesprek en stel eventueel bij óf de samenwerking om te zetten in arbeidsovereenkomst óf door meer aspecten van ‘zelfstandigheid na te streven óf de samenwerking te beëindigen.

Uiteraard kan Bert Schmidt je ondersteunen om samen een inschatting te maken of er risico is op ‘schijnzelfstandigheid’.

Daarnaast biedt de overheid diverse sites met advies, informatie en hulpmiddelen:


Er komt een nieuwe pensioenregeling! 
Op 1 januari 2026 stapt MITT over op een nieuwe pensioenregeling. Wat verandert er voor jou? En wat blijft er hetzelfde? Je leest het hier!
Op 1 juli 2023 ging de Wet toekomst pensioenen in. Daarom passen wij onze pensioenregeling aan. Op 1 januari 2026 gaat die nieuwe pensioenregeling in. Dat betekent dat er dingen veranderen, voor werkgever en werknemer.

Wat blijft hetzelfde?
Geen paniek! Niet alles verandert met de nieuwe pensioenregeling. Sterke punten blijven. Zo bouwt de werknemer bijvoorbeeld nog steeds samen met de werkgever een pensioen op. Blijven we de kosten en risico’s met elkaar delen. En blijft de werknemer ook bij arbeidsongeschiktheid pensioen opbouwen.  

Wat verandert er?
Tegelijkertijd veranderen er ook dingen. Zo worden alle aanspraken en rechten omgezet naar een nieuwe pensioenregeling. En gaat het pensioen bijvoorbeeld meer meebewegen met de beleggingsresultaten van het pensioenfonds. Ook wordt er overgegaan op een solidaire premieregeling. Hierin worden afspraken gemaakt over de maandelijkse inleg en niet meer over de hoogte van de jaarlijkse opbouw.

Benieuwd naar wat er hetzelfde blijft of verandert? Lees er hier meer over.

Meer informatie 
Op de website www.pensioenfondsmitt.nl staat nu veel informatie over de nieuwe pensioenregeling. Zo lees je waarom er een nieuwe pensioenregeling komt en vind je meer informatie over wat er verandert en wat hetzelfde blijft. Neem snel een kijkje.

SLIM-project over duurzaamheid
Het SLIM-project wat Modint Academy samen met Jeans Centre, Schuurman Schoenen, Livera, Kyra, Human Talent Group, Trisolis Werkt en Nine & Co in 2022 is gestart nadert het einde. Binnen dit project is er een app ontwikkeld waarmee medewerkers kennis krijgen over het begrip duurzaamheid. Wat zijn materialen met een duurzaamheidsaspect en wat kun je zelf doen om dit onderwerp bespreekbaar te maken bij bijvoorbeeld collega’s of klanten. Ben je nieuwsgierig naar de app? Neem contact op met Modint Academy.
In januari 2025 zal de app klaar zijn en ook gebruikt kunnen worden. Ook voor e-learning over duurzaamheid hebben we al een aantal modules ontwikkeld. Kijk in de webshop.

Europees nieuws
AEQUALIS-4-TCLF brings together 19 European partners to upskill and reskill the TCLF sectors for equality and inclusion - EURATEX
Op 22 oktober jl. hebben we tijdens de Dutch Design week in Eindhoven een succesvolle focusgroep bijeenkomst gehad. Doel was om met een aantal bedrijven de eerste resultaten van de vragenlijst over ‘Vaardigheden van de toekomst’ te bespreken. Wat zijn cruciale uitdagingen voor de bedrijven hierin en hoe kan de samenwerking tussen scholen en bedrijven versterkt worden zodat er gebouwd kan worden aan toekomstbestendige curricula. Wil je meepraten of de resultaten van de onderzoeken en focusgroepen volgen, neem contact op met Modint Academy, Marieke Kuper of kijk op de website van het project.