Nieuwe cao MITT 2024-2025 definitief
Modint en de vakorganisaties CNV en De Unie zijn een nieuwe cao MITT 2024-2025 overeengekomen. De cao kent een looptijd van 1 januari 2024 tot en met 31 augustus 2025.
Sociale partners hebben de akkoordverklaring getekend en de cao is aangemeld bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dit betekent dat de formele procedures eindelijk zijn afgerond. De vertraging kwam enerzijds doordat een aantal juridische obstakels opgelost moesten en anderzijds omdat andere lastige vraagstukken aan de afronding van de cao-teksten werden gekoppeld.
De belangrijkste afspraken in de nieuwe cao:
- De werkingssfeer is gewijzigd, waarbij de scheidslijn met de cao Textielverzorging is verhelderd.
- De schaallonen (min-max) en de verdiende uurlonen worden als volgt verhoogd:
- Per 1 januari 2024 met 4,0%
- Per 1 januari 2025 met 2,0%.
- Vanwege de invoering van één minimumuurloon is er nu één jeugdloonschaal.
- Indien een werknemer tussen 1 januari 2024 en 1 juni 2024 al een loonvoorschot (loonsverhoging) heeft ontvangen, wordt deze geacht onderdeel te zijn van de loonsverhoging ingevolge de cao per 1 januari 2024, met dien verstande dat als het loonvoorschot (loonsverhoging) die de werknemer al heeft ontvangen hoger is dan de loonsverhoging die de werknemer ingevolge de cao per 1 januari 2024 moet ontvangen, zal er geen verrekening in het nadeel van de werknemer plaatsvinden.
- De generatiepactregeling, zoals opgenomen in artikel 5.6 cao MITT, wordt per 1 januari 2025 gewijzigd naar een 80-90-100-regeling. Inhoudelijk blijft de regeling ongewijzigd.
- De pensioenpremie en het opbouwpercentage blijft in 2024 en 2025 ongewijzigd.
- De leeftijden / leeftijdsgrenzen van de seniorendagen en andere ontziemaatregelen lopen mee met de verhoging van de AOW-gerechtigde leeftijd, in die zin dat per 1 januari 2024 de leeftijden / leeftijdsgrenzen opschuiven met 6 maanden. Deze wijziging is een gevolg van de afspraak van cao-partijen in het cao-akkoord 2016-2018.
- De regeling inzake medewerking van de werkgever aan de fiscale facilitering van de vakbondscontributie (artikel 7 lid 11 van de cao MITT) wordt voortgezet.
- Een toevoeging in artikel 7.16 (uitzendarbeid) betreffende essentiële arbeidsvoorwaarden.
- Artikel 8.6, definitie thuiswerker, is komen te vervallen.
- De heffing van de werkgeversbijdrage blijft geregeld in de cao MITT 2023 en is niet in de nieuwe cao opgenomen. De cao MITT 2023 loopt voor de heffing van de werkgeversbijdrage door tot en met 31 december 2027.
- Vanwege de fusie van Vakraad MITT, SO MITT en SF MITT zijn de taken van de eerste twee stichting door SF MITT overgenomen. De behorende statuten zijn komen te vervallen.
Duidelijk signaal
De sector MITT kent zo’n 850 bedrijven met 13.000 werknemers. Ongeveer 350 leden van FNV hebben door acties hun onvrede geuit over het tweede eindbod, nadat FNV het eindbod heeft afgewezen. Het signaal dat hiermee is afgegeven, heeft Modint duidelijk gehoord. In de komende overleggen met de vakbonden zullen alle signalen goed worden besproken. Duidelijk is dat alle sociale partners huiswerk te maken hebben op weg naar de volgende cao.
FNV heeft de cao niet ondertekend maar zal bij de volgende cao-onderhandelingen gewoon aansluiten en blijft betrokken in de sector zoals in de besturen van SF MITT, SAVAMITT en Bpf MITT.