Nieuwsbericht

Update microplastics uit textiel

29-03-2021 - Modint deed eind 2018 een literatuuronderzoek en stelde een position paper op om een realistische blik te werpen op de berichten omtrent microplastic vervuiling en het mogelijke aandeel dat het wassen van synthetisch textiel hierin heeft. Sindsdien hebben we berichtgeving rondom dit onderwerp nauwlettend in de gaten gehouden, en participeren we actief in verschillende werkgroepen met name het multi-stakeholderoverleg met het Ministerie van I&W. Op dit moment zijn onze bevindingen uit het position paper nog steeds relevant, maar kunnen worden aangevuld met recente ontwikkelingen.

Read the article in English 


Dit zijn de  belangrijkste bevindingen en standpunten:

  1. Er is meer duidelijkheid nodig over het aandeel microplasticsvezels in de totale microplastic vervuiling

Tests om het microvezelverlies door wassen van synthetische kleding te bepalen lopen erg uiteen. Onderzoekers gebruiken verschillende textiele producten, parameters, apparatuur en interpreteren en rapporteren de uitkomsten niet altijd op dezelfde manier. Resultaten lopen daardoor erg uiteen. Zo rapporteert het Ospar rapport een aandeel microplastic vervuiling door de textielindustrie van 1% en het IUCN 35%.

Het is van belang dat er een eenduidige testmethode wordt ontwikkeld om deze uiteenlopende resultaten te voorkomen. Hierover zijn momenteel verschillende serieuze ontwikkelingen gaande. Modint volgt deze ontwikkelingen op de voet en praat mee in verschillende werkgroepen en consortiums.

 

Wij zijn er van overtuigd dat een eenduidige meetmethode de uitkomst kan bieden om het daadwerkelijke aandeel microplasticvezels in de totale microplasticvervuiling te kunnen bepalen en vervolgens doeltreffende en proportionele maatregelen te kunnen nemen.

 

  1. Het effect van microplasticvervuiling op mens en milieu is nog onduidelijk.

Accumulatie van hoge concentraties microplastics binnen organismen is zelden gemeld. Dit komt doordat microplastics in het algemeen worden uitgescheiden met de ontlasting. Toch lijkt de opname van microplastics door bijvoorbeeld schaal- en schelpdieren wel te leiden tot opname in het weefsel. Er zijn echter nog te weinig data beschikbaar om hier duidelijkheid over te hebben.

Er lopen verschillende wetenschappelijke onderzoeken naar het effect van microplastics op de menselijke gezondheid. Op dit moment zijn testen op labschaal gedaan waarbij is aangetoond dat verpakte microplasticvezels (PET en PA) in menselijke longen en embryo’s kunnen binnendringen. Of dit ook in de praktijk gebeurt en wat de daadwerkelijke blootstelling en het risico is moet nog verder worden onderzocht.

 

  1. Inzicht in mechanismen en bepalende factoren voor microvezelverlies uit textiel

Het aandeel microplastic vervuiling vanuit de kledingindustrie leek in eerste instantie groot omdat er in verschillende onderzoeken uit werd gegaan van fleece producten (jacks/dekens), en dit vervolgens doorgerekend is naar de volledige synthetische textielproductie. Fleece blijkt echter veel meer microvezels los te laten tijdens het was proces, dan bijvoorbeeld een sportlegging van filamentgaren. De garen en doekconstructie lijkt in grote mate bepalend voor het microvezelverlies, hierover is meer inzicht nodig.

Wanneer een gestandaardiseerde testmethode (zoals onder punt 1 beschreven) is ontwikkeld, kan doormiddel van het testen van producten met verschillende vezelsamenstelling, constructie, coatings etc, worden aangetoond waar de risico’s zitten en hoe deze kunnen worden verminderd.

 

  1. Wassen op lagere temperaturen blijkt minder microvezelverlies tot gevolg te hebben.

Dit is een makkelijk toe te passen maatregel, die ook nog energiebesparend is. Brands kunnen consumenten beter voorlichten over slim en duurzaam onderhoud van hun textiele producten. Dit kan bijvoorbeeld al door gebruik van het Clevercare logo (Modint leden hebben het recht om dit symbool te gebruiken).

Op basis van bovenstaande punten kunnen doelgerichte, maar vooral proportionele maatregelen met stakeholders worden ontwikkeld.

 

Beleidsfocus:

Microplastics zijn al langer onderwerp van gesprek. Momenteel verschijnen ook steeds vaker ‘niet bewust toegevoegde microplastics’, zoals afkomstig van synthetische kleding op verschillende politieke agenda’s. Zo is recentelijk een tweede kamer motie aangenomen om te onderzoeken welke maatregelen mogelijk zijn om het vezelverlies bij dragen en wassen te verminderen. Ook in EU context krijgt het onderwerp aandacht.

Modint volgt deze berichtgeving en is waar nodig in gesprek met relevante partijen. Uiteraard infomeren we onze leden tijdig wanneer belangrijke ontwikkelingen zich voordoen.

 

Communicatie

Milieu Centraal heeft voor het Netwerk Iedereen draagt bij (waar Modint onderdeel van uitmaakt) een eenduidige communicatieboodschap gericht aan consumenten opgesteld. Hiermee kan de consument op de juiste manier worden geïnformeerd over microplasticvezelverlies en no-regret maatregelen die zij zelf al kunnen treffen. Bekijk de communicatie voorstellen in de bijlage hieronder. 

Heb je vragen of opmerkingen over dit onderwerp, neem contact op met Nikki Bosboom. Ook zijn ervaringen uit de branche meer dan welkom.

 

Nikki Bosboom

Consultant Tapijt & Textiel

bosboom@modint.nl