Modint moet vinger aan de pols houden…
Oktober 2021 | Opmerkingen gemaakt bij Modint Ledenpeiling september/oktober 2021
Dank voor uw opmerkingen die aan het adres van Modint werden gemaakt in onze Ledenpeiling van september-oktober 2021. In totaal hebben 72 leden de enquête ingevuld. Vele leden spreken zich gelukkig spontaan tevreden uit over het contact met Modint, over de informatie en ontwikkelingen die we delen en roepen ons op het netwerk verder te versterken en de vinger goed aan de pols te houden. En dat willen we zo houden. We zijn erg blij met de signalen die we hebben ontvangen via de enquête. Het helpt ons om te bepalen waar we accenten moeten leggen of wat we beter kunnen doen. Onderstaand een uitgebreide weergaven van de bevindingen.
Duurzaamheid
Een aantal bedrijven heeft vragen en opmerkingen over duurzaamheid. Men vindt dat we textiel en kleding positief moeten belichten en moeten tonen hoe krachtig de branche bezig is zo duurzaam en circulair mogelijk te werken. Informatiebijeenkomsten en ondersteuning in MVO-strategie worden gewaardeerd, vooral als “duurzaamheid” en “circulariteit” toepasbaar en concreet worden gemaakt. Daartoe ontwikkelt Modint inderdaad tools waarnaar ook wordt gevraagd, zoals de Fibre Matrix, de Ecotool en de NTA circulair Textiel. Verder werkt Modint met bedrijven, overheden en NGO’s aan verschillende projecten met oa RvO en CIRCO. Hulp aan bedrijven bij communicatie over duurzaamheid steeds meer vorm, getuige de laatste MVO nieuwsbrief van 12 oktober j.l. Nienke Steen, Miriam Geelhoed en Nikki Bosboom zijn de specialisten bij Modint.
Men wijst expliciet naar de UPV: zorg dat deze goed wordt ingericht en dat bedrijven ondersteund worden. Nieuws hierover verschijnt binnenkort in de vorm van een Dossier op de Modint website. Peter Koppert heeft alle informatie en overlegt momenteel ook met bedrijven uit verschillende deelbranches. Bij regelgeving als de UPV en het vervolg op het Convenant is de overheid natuurlijk een belangrijke partij. Leden die betrokken zijn bij aanbestedingen vinden dan wel dat diezelfde overheid niet alleen naar prijs moet kijken, maar veel meer naar milieu en kwaliteit. Dit geldt zeker ook wanneer indexen in contracten te veel afwijken van de realiteit. Corien Beks is op dit gebied uw contactpersoon.
Arbeidsmarkt en opleiding
In de enquête is gevraagd naar de gewenste inzet van werkgeverszijde bij de komende MITT CAO onderhandelingen. Uw antwoorden zijn bij Ronald Veldman terechtgekomen die zich voorbereidt op het eerste overleg half oktober. Daarnaast wordt opgemerkt dat opleiding belangrijk is, ook van lager opgeleiden. Modint Academy heeft veel contact met het MBO en werkt daaraan. Van onderwijs kant is altijd gebrek aan stageplaatsen, we wijzen bedrijven daar omgekeerd op. Een ander bedrijf vraagt om meer aandacht voor trainingen voor winkelpersoneel. Dit wordt vooral via INretail en DETEX aangeboden, maar Modint Academy beweegt zich ook op dit vlak als het gaat om duurzaamheid en materiaalkennis. Alles over onderwijs hoort u van Marieke Kuper.
Financiële positie en ondernemersbelang
Een terugkerende klacht gaat over het feit dat het moeilijk is financieringen te vinden, los van de commerciële banken, die bepaald niet toeschietelijk zijn voor veel bedrijven in onze sectoren. Ook de verhouding met kredietverzekeraars moet bewaakt worden.
Zeker in crisissituaties moet het belang van de ondernemer voor een brancheorganisatie voorop staan, meent u terecht. Modint Credit and Finance is ons loket hier, maar ook zij ontmoeten dezelfde problemen in de relatie met banken, daar moeten we eerlijk over zijn. Ook alternatieve financiering is moeilijk begrijpen we. Factoring kan wel een weg zijn.
Logistiek en leveringen
De grootste problemen bij bedrijven liggen volgens de enquête op dit moment op het gebied van de transportsituatie. U roept op tot meer onderling begrip tussen de retailers en merken/wholesale, net als we in de Covid-crisis deden. Als dan de douane afwikkeling ook nog tot extra oponthoud leidt, komen leveringen nog verder in de knoei. Douanezaken worden bij Modint behandeld door Antonio Barberi Ettaro. Voor logistieke deals kunt u uiteraard terecht bij Modint Logistiek. De kwesties zijn aangekaart bij VNO-NCW die op 15 november een online bijeenkomst organiseert. U las dat in de Modint Whats-up van 11 oktober. Abonneer u via een email aan een contactpersoon binnen Modint.
Inkoop en productie
Antonio Barberi Ettaro werd al genoemd, hij is ook uw aanspreekpunt als het gaat om technische zaken als chemicals en Reach, het volgen van prijsstijgingen van grondstoffen en het zoeken van leveranciers in Europa. Modint heeft met het pakket Inkoop en Productie uitgebreide dienstverlening op deze gebieden. Of centrale inkoop van grondstoffen, zoals een van u oppert, daarbij een optie is, zou onderzocht moeten worden.
Marktsituaties
Helaas, schrijft een van u, missen we neutrale marktinformatie en consumentendata, zoals vroeger van GfK. Het antwoord is dat Modint de fondsen niet meer had om deze in te kopen, het werd onvoldoende door leden gedragen. GfK heeft het onderzoek later verlegd van consumenten naar kassagegevens van winkels. Het CBS doet vrijwel niets op dit gebied. Wel is INretail nieuw onderzoek opgestart, waaraan ook leveranciers met eigen retail mee kunnen doen, maar ook dit is (nog) erg retail gericht en daarmee beperkt. Rens Tap volgt deze ontwikkelingen bij Modint. Hij is ook uw contact als het gaat om ondersteuning bij ontwikkeling van E-commerce, innovatie en research.
Op Modint.nl staan alle genoemde personen en hun collega’s :
Nogmaals dank voor uw inzendingen en niet-inzenders roepen we uiteraard op om volgende keer wél mee te doen.